Am o colega, Alina, care ma roaga (a se citi ma toaca 🙂 ) de jumatate de an, sa-i fac „prajitura aia cu mac si crema de vanilie”. Pentru ca in weekend-ul acesta a fost ziua ei, m-am gandit sa-i fac o surpriza.
Eu, in caietul meu cu retete am doua prajituri care indeplinesc conditia mac si „crema da vanilie”, ce-i drept foarte asemanatoare, dar totusi diferite. Din descrierea ei, am dedus ca ea isi doreste prajitura Tosca. Asa ca reteta celeilalte prajituri, care se numeste Coco-mac, o sa v-o prezint cu alta ocazie.
Reteta este pentru o tava de prajitura mare, de aproximativ 36*28cm. Avem nevoie de:
Pentru blatul cu mac si cocos:
- 8 albusuri
- 220g zahar tos
- 120g seminte de mac
- 100g nuca de cocos
- 3 linguri faina
- un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
- 8 galbenusuri
- 180g zahar tos
- 400ml lapte
- 40g amidon (sau o budinca de vanilie)
- 300g unt (82% grasime) la temperatura camerei
- 2 lingurite extract de vanilie
Pentru stratul de biscuiti:
- ∼200g biscuiti
- ∼200ml cafea tare
Pentru glazura:
- 200g ciocolata neagra cuvertura
- 2 linguri ulei (eu am pus ulei de cocos)
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blatul cu mac si cocos, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC). Am uns cu unt si tapetat cu faina o tava mare, de 36*28cm.
Intr-un vas, am amestecat semintele de mac cu nuca de cocos si faina si le-am lasat deoparte.
Am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat amestecul de mac, cocos, faina si le-am incorporat cu spatula usor prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt 22-25 de minute la foc mediu (180ºC), pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Am scos blatul din tava (prin rasturnare) si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema de vanilie, am facut mai intai crema de patiserie. Am pus laptele sa se infierbante. Intr-o cratita am pus galbenusurile si zaharul si le-am frecat cu telul pana s-au omogenizat si s-au deschis la culoare. Am adaugat apoi amidonul si l-am incorporat. Apoi am turnat laptele fierbinte peste crema de oua in trei reprize, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Cand am terminat de adaugat laptele, am mutat cratita pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana s-a ingrosat crema. Am luat-o de pe foc si am pus-o la racit, dupa ce am acoperit-o cu folie de plastic in contact cu crema, sa nu faca pojghita.
Separat, am mixat untul pana a devenit spumos. Cand s-a racit crema, am adaugat in ea extractul de vanilie si am mixat-o putin sa devina din nou cremoasa, apoi am adaugat tot cate o lingura din crema in unt si am mixat sa se incorporeze.
Am intins crema de vanilie pe blatul racit.
Intre timp am facut o cafea tare. Am inmuiat scurt cate un biscuite in cafea, apoi l-am aranjat pe prajitura, deasupra cremei. Dupa ce am pus si biscuitii, am pus prajitura 15-20 de minute la frigider.
Pentru glazura, am topit pe aburi ciocolata impreuna cu uleiul de cocos, apoi am scos prajitura din frigider si am glazurat-o. Am pus din nou prajitura la frigider pentru cateva ore sa se intareasca crema si glazura si sa se intrepatrunda aromele.
Pentru servire, am taiat-o felii. Nu va mai spun ce de pupici am primit…. 🙂
Spor la prajiturit!
Minunată prajitura,am făcut-o de nenumărate ori cu mici modificari..biscuitii i-am înmuiat in lapte aromat cu esenta rom si zahar,labglazura am folosit 100 gr.ciocolata cu lapte,100 gr. ciocolată amară. Mulțumesc pt.reteta!!!
Minunată prajitura!!Am facut-o de multe ori,cu mici modificari..Am înmuiat biscuitii în lapte aromat cu esenta rom si zahar,la glazura am pus jumatate cioco lapte,jumătate amara.Multumesc pt.reteta!!
Mulțumesc pentru comentariu! Mă bucur că vă place prăjitura. E minunat să fim creativi și deschiși, să adaptăm, să improvizăm, astfel încât rezultatul să fie pe placul nostru. Sărbători fericite!
Este supeerrr buna. Mulțumesc
Mă bucur că vă place. Mulțumesc pentru comentariu!
Eu sunt dezamăgită de aceasta rețetă, crema este mult prea untuasa iar biscuiții se desprind de ea, rețeta clasica de Tosca nu conține atât de mult unt. Îmi pare rău că nu am gustat crema înainte sa pun tot untul, era suficient 100 gr, iar ca să rămână crema lipicioasa încât sa facă aderenta cu biscuiții era bine sa incorporez untul când crema era călduță, fără sa l mai mixez. Eu v am zis părerea mea, acum fiecare prefera varianta care ii place mai mult. Zi buna!
Mulțumesc pentru comentariu! Nu v-aș recomanda să băgați untul în crema călduță pentru că s-ar putea să se taie. Sărbători fericite!
Dacă pui untul peste crema fiartă iese o budincă cu gust de unt,dar dacă pui din crema fiartă peste unt iese o cremă pufoasă(am făcut și eu greșeala să pun crema fiartă peste unt)
Buna, te rog sa postezi si reteta despre care spuneai ca e asemanatoare cu aceasta, si anume cea pe care o numesti Coco-mac 😉
Imi place fff mult combinatia aceasta ♥️