Islere

Islere

De multă vreme am vrut să încerc și eu să desenez pe biscuiți. Și cum sunt mai buni biscuitii cu crema, am ales să fac islere, prajituri pe care le-am mâncat cu plăcere încă din copilărie.

Reteta este pentru o portie, din care ies aproximativ 40 de islere (depinde si de marime). Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru biscuiți:

  • 250 g făină
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 70 g zahăr praf
  • 100 g nuci măcinate
  • un plic zahăr vanilat
  • un praf de sare

Pentru cremă :

  • 2 ouă
  • 150 g zahăr
  • 100 g ciocolată
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • esență de rom, extract de vanilie sau o lingurita de ness

Pentru glazura de ciocolată (varianta 1):

  • 150 g zahăr
  • 90 ml apă
  • 150 g ciocolată neagra

Sau

Pentru glazura de cacao (varianta 2):

  • 100g zahar tos
  • 30g cacao
  • 50ml apa
  • 30g unt

Sau

  • 250g ciocolata cuvertura topita (varianta 3)

Cum am făcut islerele:


Într-un vas am amestecat untul cu zahărul, apoi am adăugat făina, sarea și nucile măcinate și am amestecat cu lingura doar până s-a format aluatul. Am pus aluatul împachetat într-o folie la frigider pentru 30 de minute.

Am încălzit cuptorul la temperatură medie (180ºC) și am tapetat două tăvi cu hârtie de copt.

Din aluatul scos de la frigider, am rupt câte o bucată pe care am întins-o în foaie de 3-4 mm și am tăiat cu un pahar mic rondele. Paharul meu are diametrul de 4,5 cm și mi-au ieșit 80 rondele, deci 40 de ișlere.

Am pus rondelele în tavă, cu distanță de 1 cm între ele. Le-am copt 12-15 minute la foc mediu (180ºC), până s-au rumenit puțin. Coapte, le-am scos din tavă cu grijă, pe lama unui cuțit lat și le-am pus într-un castron suprapuse.

Islere4

Am făcut apoi glazura.

Varianta 1 de glazura:

Într -o crăticioara am pus, pe rând, zahărul,  apa și apoi ciocolata ruptă bucățele și am pus crăticioara pe foc. Am fiert amestecul 5 minute,  am lăsat câteva minute să se răcorească și am glasat suprafața a 40 de biscuiți ( jumătate) cu glazura obținută. Biscuitele se pune pe o furculiță deasupra crăticioarei și se toarnă cu lingura glazură peste el. Se scurge de surplus și se așează cu ajutorul unui cuțit pe o tavă acoperită cu folie de plastic. Se lasă să se usuce. Când s-a uscat glazura, curățăm marginile de surplusul de glazura.

Varianta 2 de glazura, pe care eu o folosesc cel mai des la islere:

Am pus pe foc mediu intr-o craticioara apa cu zaharul si am amestecat continuu cu lingura pana a inceput sa fiarba, dupa care am acoperit-o cu o farfurioara de portelan, am redus focul si am lasat siropul sa fiarba 2 minute. Am oprit focul, am adaugat cacaoa cernuta si am amestecat pana s-a incorporat. Am adaugat apoi untul si am amestecat din nou pana la incorporare. Am glasat islerele la fel ca in prima varianta de glazura.

In varianta 3, se topeste ciocolata si se glaseaza islerele cu ea.

Am făcut apoi crema. Am pus ouăle și zahărul într-un castron care se potrivește exact peste cratița pe care o folosesc la bain marie. Am frecat puțin ouăle cu zahărul să se amestece,  apoi am transferat castronul pe aburi și am bătut cu telul aproximativ 10 minute, până s-au legat ca o maioneză subțire. Am dat jos castronul de pe aburi și am adăugat imediat ciocolata ruptă bucățele. Am amestecat până la omogenizare și am pus la răcit. Când s-a răcit,  am adăugat aromele. Am mixat puțin untul și apoi am adăugat câte un pic din cremă în unt, mixând în continuare.

IslereAm uns cu cremă câte un biscuite fără glazură și am acoperit cu un biscuite cu glazură. Conform rețetei, islerele se rulează cu marginile prin nucă măcinată. Eu nu le-am mai rulat, mi se pare că arată mai bine așa.

Pentru glazura albă (royal icing), cu care am desenat margaretele, am bătut cu mixerul, la viteză mică, un albuș, apoi am adăugat o linguriță amidon și o linguriță zeamă de lămâie, am amestecat și apoi am adăugat pe rând(câte o lingură) 175 g zahăr praf cernut, amestecând de fiecare dată până la încorporare.

Am pus jumate din glazură într-o pungă de congelator (o pungă mai groasă), am tăiat apoi un colț foarte mic și am desenat petalele florilor. Am trecut apoi cu o scobitoare pe mijlocul fiecărei petale (scobitoarea se șterge de fiecare dată cu un șervețel).

Pentru glazura galbenă, am adăugat un strop de colorant în 2 linguri de glazură albă și am amestecat bine. Am pus glazura în altă pungă, am tăiat un colț și am făcut câteva punctulețe la baza fiecărei flori.

Ișlerele se pot orna și cu bombonele presărate imediat după ce am pus glazura sau pot fi lăsate simple, doar cu glazură.

IslereDelicioase……Bucurați-vă de ele!

Decorate pentru Craciun….  Islere

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: