Bastonase cu nuci si ciocolata

Bastonase cu nuci si ciocolata

Prăjitura aceasta este una din preferatele fiului meu. Nici nu-i de mirare,  având în vedere că e cu ciocolată.

Avem nevoie de următoarele:

Pentru blat:

  • 6 albușuri
  • 180g zahăr tos
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 120g nuci măcinate
  • 2 linguri pline făină
  • o linguriță rasă praf de copt
  • un praf de sare

Pentru cremă:

  • 3 ouă.  Aici trebuie sa fac o precizare. În rețeta originală  crema se face din  cele 6 gălbenușuri, dar eu am avut pentru blat 6 albușuri rămase de la altceva, astfel că, pentru cremă am folosit 3 ouă întregi. În plus, am descoperit că crema de unt cu ouă se poate face cu albușurile bătute spumă mai intâi și eram curioasă dacă e mai pufoasă în varianta asta.
  • 200g zahăr tos
  • 200g ciocolata (eu am pus jumate neagră, jumate cu lapte)
  • o linguriță extract de vanilie
  • jumate fiolă esență de rom
  • 250g unt
  • un praf de sare

Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blat, am încălzit cuptorul la foc mijlociu (175ºC) și am tapetat o tavă de 24*36 cm cu hârtie de copt, pe care am uns-o un pic cu unt.

Am bătut albușurile spumă cu un praf de sare. Am adăugat treptat zahărul amestecat cu zahăr vanilat și am mixat în continuare până am obținut o bezea foarte tare (în total cam 10 minute). Am adăugat apoi nuca măcinată și făina amestecată cu praful de copt și le-am încorporat ușor cu o lingură. Am turnat compoziția în tavă și am copt 30 de minute. Am scos blatul din tavă și l-am lăsat să se răcească.

Bastonase cu nuci si ciocolata2Pentru cremă, am început prin a topi ciocolata și a pregăti baia de aburi. Într-un vas de metal, am bătut albușurile spumă împreună cu un praf de sare. Am adăugat treptat zahărul și am mixat în continuare până am obținut o bezea foarte tare. Am adăugat apoi gălbenușurile și 3 linguri de apă, am mixat puțin să se combine, apoi am transferat vasul pe aburi și am bătut în continuare cu telul, aproximativ 10 minute, până s-a înfierbântat și s-a îngroșat un pic. Am luat vasul de pe aburi, am adăugat ciocolata topită și răcită, am amestecat să se omogenizeze și am pus vasul la răcit. Când am pus ciocolata, crema s-a  inmuiat un pic, dar totuși a rămas spumoasă.

Când crema a ajuns la temperatura camerei, am adăugat extractul de vanilie, esența de rom și jumătate din untul moale (la temperatura camerei) și am mixat până s-a încorporat. Apoi am adăugat cealaltă jumătate de unt și am încorporat. Deoarece crema a fost puțin cam moale (m-am grăbit şi nu am lăsat-o suficient să se răcească), am pus-o 15 minute la frigider și apoi am mixat din nou. Acum a ieșit perfect.

Bastonase cu nuci si ciocolata3

M-a durut puțin mâna până am bătut-o pe aburi, dar a meritat. Se simte diferența la „pufoșenie”. Eu, în viitor o să folosesc doar varianta asta.

Dacă faceți crema doar din gălbenușuri, amestecați într-un vas de metal gălbenușurile cu zahărul și 6 linguri de apă, apoi transferați vasul pe aburi și amestecați cu telul aproximativ 10 minute, până se înfierbântă și se îngroașă puțin crema. Dați jos de pe aburi și continuați ca mai sus. Și  încă o precizare: în varianta originală, cu cele 6 gălbenușuri, rețeta spune doar 100g unt. Este o cremă mai uscată , dar la fel de bună.

Bastonase cu nuci si ciocolata4

Am desprins hârtia de pe blat, am pus blatul pe o tavă și am pus crema deasupra. Eu am folosit poșul la operațiunea asta  ca să mai exersez (am pus poză cu duiul pe care l-am folosit), dar crema se poate întinde și cu cuțitul și se pot face dâre cu furculița. Prăjitura se taie în bastonașe de 6 * 1,5-2 cm.

Bastonase cu nuci si ciocolata

E o prăjitură simplă, e foarte bună și se face destul de repede. Încercați-o!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: