Mini eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Mini eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclerele sunt unele dintre prăjiturile mele preferate. Ele pot fi umplute cu cremă de vanilie -cum îmi plac mie cel mai mult sau cu alte variante ale cremei de patiserie: cu ciocolată, cu cafea, cu caramel, cu fistic, cu portocale etc. De data aceasta le-am făcut cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată.

Reteta de mini eclere este pentru o portie, deși eu am făcut întotdeauna două.

Avem nevoie de:

Pentru aluatul opărit:

  • 125ml apă
  • 125ml lapte
  • 100g unt (sau ulei)
  • 125g făină
  • jumate linguriță sare
  • 3-4 ouă,  în funcție de mărime

Pentru crema de vanilie:

  • 500ml lapte integral
  • 100g zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 40g amidon (sau făină,  dar e mai fină cu amidon)
  • o păstaie de vanilie
  • o linguriță extract de vanilie

Pentru glazura de ciocolată:

  • 100g ciocolată neagră (eventual jumate din ea să fie ciocolată cuvertură, ca să se întărească mai bine)

Cum am făcut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am încălzit cuptorul la maxim.

Mini eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata2

Pentru aluatul opărit, mai întâi am cântărit și cernut făina  și am lăsat-o deoparte. Într-o cratiță de 2 litri am pus pe foc apa, laptele,sarea și untul tăiat cubulețe. Când a început să fiarbă,  imediat am luat cratița de pe foc, am adăugat toată făina o dată și am amestecat energic cu o lingură de lemn. Am trecut din nou cratița pe foc foarte mic și am amestecat în continuare până s-a desprins aluatul de pe pereții vasului. Am lăsat să se răcorească.

În aluatul călduț am adăugat ouăle rând pe rând, amestecând foarte bine după fiecare până la încorporare (tot cu lingura de lemn). Eu prefer să folosesc ouă mai mici și mai multe pentru a putea controla mai bine consistența aluatului. Aluatul trebuie să fie nici prea tare, nici prea moale, astfel încât eclerele să-și păstreze forma când le turnăm în tavă.

Am pus apoi aluatul într-un poș (sau o pungă groasă) cu dui de 11mm în formă de stea și am turnat în tavă eclere de aproximativ 6 cm lungime. Tava nu trebuie unsă. Se poate folosi hârtie de copt, dar nu e obligatoriu.

Eu am făcut și choux a la creme, rotunde, pentru care am turnat cercuri cu diametrul de aproximativ 5 cm. Cele rotunde se pot pune și cu lingurița în tavă.

Mini eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata3

Am pus apoi tava în cuptorul încins la maxim. Eclerele se coc 20 de minute la foc maxim,  până când se umflă și își păstrează bine forma. Altfel rămân cleioase în interior. Nu e voie să deschidem cuptorul 20 de minute. Apoi focul se mai poate reduce. Eu am mai copt încă 15 minute după ce am redus focul la mediu. În interior trebuie să arate ca un fagure.

Am scos apoi tava din cuptor și le-am lăsat să se răcească. Reci, le-am tăiat pe jumătate, pe lungime. Se pot și păstra câteva zile într-o pungă de plastic la frigider. Neapărat în pungă pentru că se usucă foarte repede.

Pentru glazură,  am topit ciocolata pe baie de aburi și am înmuiat fiecare ecler cu capacul în ea. Le-am lăsat apoi să se usuce.

Am făcut apoi crema de vanilie. Am pus laptele la fiert împreună cu o păstaie de vanilie pe care am despicat-o pe lungime. Am scos semințele din ea și le-am pus și pe ele în lapte. Când a început să fiarbă, am oprit focul, am acoperit oala cu un capac și am lăsat 20 de minute să infuzeze. Apoi am strecurat laptele și l-am pus din nou să se înfierbânte.

Într-o cratiță am mixat gălbenușurile cu zahărul, apoi am adăugat amidonul. Am mixat în continuare și, când s-a înfierbântat laptele, l-am turnat în fir subțire peste gălbenușuri, mixând în tot acest timp. Când am terminat de adăugat laptele, am trecut cratița pe foc mediu și am amestecat continuu cu telul până s-a îngroșat crema. Nu durează foarte mult pentru că laptele este deja fierbinte. Am adăugat și extractul de vanilie, am acoperit crema cu o folie de plastic și am lăsat-o să se răcească.

Mini eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata4

Când s-a răcit la temperatura camerei, am mixat-o puțin, apoi am umplut cu ea eclerele cu ajutorul poșului (sau o pungă mai groasă). Se pot umple și cu lingurița, dar merge mai greu.

Dacă doriți, puteți să adăugați și frișcă bătută în cremă. Va deveni mai pufoasă.

La cele rotunde, am tăiat capacul și le-am umplut și pe ele cu cremă. Peste cremă am pus și un moț de frișcă și un pic de kranț (zahăr ars cu nuci) și am acoperit cu capacul.

Mini eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

S-aveți spor și apoi poftă! 🙂

Alt decor: Mini eclere

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Mini eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Adaugă un comentariu: