Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

Am cautat o reteta de tort cu ciocolata si alune si am dat peste aceasta minunatie pe culinar.ro. Cu toate ca reteta este explicata foarte detaliat pe culinar,  am sa va arat si eu cum am facut-o pentru ca asta e placerea mea   🙂

Pentru un tort dreptunghiular de 27*17cm (sau rotund cu diametrul de 28cm), avem nevoie de urmatoarele :

Pentru blat :

  • 9 oua
  • 30g faina
  • 30g amidon
  • 100g zahar tos (optional zahar brun)
  • 50g cacao
  • 100g alune decojite macinate
  • 50g unt

Sirop pentru insiropat:

  • 150ml apa
  • 4 linguri zahar tos
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • o lingura de rom

Pentru crema de vanilie:

  • 5 galbenusuri
  • 50g amidon
  • 600ml lapte
  • 20g unt
  • 100g zahar tos
  • o lingura extract de vanilie

Pentru crema de ciocolata 1:

  • o treime crema de vanilie (de mai sus)
  • 300ml smantana pentru frisca
  • 150g ciocolata neagra + 50g ciocolata cu lapte

Pentru crema cu alune:

  • celelalte doua treimi de crema de vanilie
  • 5g gelatina + 2 linguri de apa + o lingura de coniac (sau whiskey)
  • 180g alune decojite coapte (se coc 15 minute la foc mediu) macinate grosier
  • 150ml smantana pentru frisca

Pentru crema de ciocolata 2:

  • 300ml smantana pentru frisca
  • 150g ciocolata neagra
  • 50g zahar tos

Pentru glazura oglinda (reteta de aici):

  • 300g zahar
  • 100g cacao
  • 280ml apa
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 10g gelatina + 50ml apa

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Blatul. Am încălzit cuptorul la foc tare (220ºC) și am uns cu unt și am tapetat cu făină o tavă de 27*34 cm (sau o tava rotunda cu diametrul de 28cm).

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

Într-un bol am amestecat făina, amidonul, cacaoa, zahărul și alunele măcinate fin. Separat am mixat ușor 2 ouă și 7 gălbenușuri și le-am adăugat la ingredientele uscate. Am mixat, apoi am adăugat untul topit și l-am încorporat. Am bătut tare cele 7 albușuri cu un praf de sare și le-am încorporat ușor cu lingura în compoziția de dinainte. Am turnat în tavă și am copt 15 minute, până a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusă în blat iese curată, fără urme de aluat necopt). Am lăsat blatul să se răcească.

(Eu nu sunt multumita de cum mi-a iesit blatul, nu e suficient de pufos. Data viitoare voi pastra jumatate din zahar (50g), pe care il voi adauga treptat la albusurile batute spuma si voi bate in continuare pana obtin o spuma tare si lucioasa. Spuma o incorporez apoi in compozitie.)

Completare ulterioara:

1.Din experienta mea va spun ca aceasta a doua varianta, in care incorporam jumatate din zahar in albusuri, e mai buna. Si pentru ca amestecul de ingrediente uscate si galbenusuri e destul de gros, mai intai pun doua linguri de bezea in aceasta compozitie si mixez sa se subtieze cat de cat, apoi incorporez si restul de bezea usor prin rasturnare cu spatula.

2.Pentru tortul in forma rotunda, am copt un blat in tava cu diametrul de 28cm, pe care l-am taiat apoi in doua felii egale.

Am făcut crema de vanilie. Am pus laptele cu untul să se înfierbânte (dacă folosiți păstaie de vanilie, o tăiați pe lungime, scoateți semințele, o puneți împreună cu semințele în lapte, aduceți la punctul de fierbere, lăsați acoperit 20 de minute, după care strecurați și puneți din nou să se înfierbânte). Într-o cratiță am mixat gălbenușurile cu zahărul,  am adăugat amidonul, apoi, în timp ce mixam,  am adăugat laptele fierbinte în fir subțire. Am pus apoi cratița pe foc și am amestecat până s-a îngroșat crema. Am luat de pe foc, am adăugat extractul de vanilie și am lăsat să se răcească, amestecând din când în când să nu facă pojghiță (sau o acoperiți cu folie de plastic și o lăsați să se răcească).

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune3

Pentru crema de ciocolată 1, am bătut frișca tare și am lăsat-o deoparte. Am topit ciocolata pe aburi și am lăsat-o să se răcească la temperatura camerei. Apoi am amestecat jumătate din ciocolata topită cu o treime din crema de vanilie și cealaltă jumătate cu frișca bătută. Am combinat cele două creme.

Datorită faptului că frișca a fost foarte rece, ciocolata topită s-a solidificat formând ace de ciocolată, un fel de stracciatella. Nu știu dacă așa trebuia să se întâmple,  dar mie mi-a plăcut 🙂

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune4

Am început asamblarea tortului. Am tăiat blatul în două, obținând două blaturi de 17*27cm. (Blatul rotund il taiem pe grosime in doua felii). Am pus unul din blaturi pe un platou, l-am înțepate cu furculița și l-am însiropat. (Pentru sirop, am amestecat apa cu zahărul și zahărul vanilat, am fiert un minut, apoi l-am răcit și am adăugat romul). Am distribuit crema de ciocolată 1 uniform peste blatul însiropat. Peste crema 1 am pus cel de-al doilea blat însiropat și am dat la frigider până am pregătit crema de alune.

Pentru crema de alune, am pus gelatina să se hidrateze în apă cu coniac 10 minute, am măcinat alunele grosier și am bătut frișca. Apoi am dizolvat pe aburi gelatina scursă de surplusul de apă și am amestecat-o cu cele două treimi de cremă de vanilie rămasă. Am mixat,  apoi am adăugat alunele măcinate și la sfârșit frișca bătută și am încorporat ușor. Crema astfel obținută am distribuit-o peste cel de-al doilea blat. Am dat la frigider pentru jumătate de oră.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune5

Pentru crema de ciocolată 2, am amestecat smântâna pentru frișcă și zahărul și le-am pus pe foc. Am amestecat până s-a dizolvat zahărul și am lăsat amestecul să ajungă la punctul de fierbere. Atunci l-am turnat peste ciocolata mărunțită, am lăsat 10 minute să stea acoperită cu un capac, apoi am amestecat bine sa se topeasca toata ciocolata si am lasat crema sa se raceasca la temperatura camerei. Cand s-a racit, am mixat până cand crema s-a deschis la culoare și a devenit pufoasă. Am distribuit-o peste crema de alune și am dat din nou tortul la frigider.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune6

Pentru glazura,  am pus gelatina să se hidrateze în apă rece. Într-o cratiță am amestecat zahărul cu cacaoa, am adăugat apa și smântâna și am fiert-o pe foc mediu 20 de minute. Trebuie să ajungă la 108ºC,  dacă aveți termometru. La mine n-a vrut nicicum să treacă de 103ºC, nu știu de ce. Oricum,  după 20 de minute se îngroșase suficient și am luat-o de pe foc. Am lăsat-o vreo 5 minute să se răcorească, după care am adăugat gelatina scursă de surplusul de apă și topită pe baie de aburi și am amestecat bine. Am lăsat glazura să se răcească până când a fost doar călduță. Trebuie să fie nici prea rece pentru că se îngroașă prea tare și nu se mai poate întinde pe tort,  nici prea caldă, ca să nu strice crema de sub ea. Dacă se răcește prea tare, se mai poate încălzi.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune7

Am pus tortul pe un grilaj cu o tavă sub și am pus glazura începând din mijloc. M-am ajutat de un cuțit cu lama lată ca să o întind uniform. Glazura scursă în tavă se poate refolosi (eventual strecurată în prealabil și încălzită).

Am ornat cu alune coapte întregi și tocate și câteva spirale din ciocolată.

Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

Poftă bună și spor la prăjiturit!

Alte decoruri pentru Tortul Sultanului:

Tortul Sultanului, cu ciocolata si aluneTortul Sultanului, cu ciocolata si aluneTortul Sultanului, cu ciocolata si alune

 

 

 

 

Tortul sultanului cu ciocolata si alune

 

 

Print Friendly, PDF & Email

22 thoughts on “Tortul Sultanului, cu ciocolata si alune

  1. Buna,vreau sa te felicit pt. Blog…toate rețetele sunt suuuuper,pe gustul meu!!! Vreau sa te- ntreb cum ai făcut spiralele de ciocolata ,asa subțiri….Succes in continuare,in tot ce faci!!!!

    • Multumesc pentru apreciere. Ma bucur ca prajiturile pe care le fac eu sunt si pe gustul tau. 🙂
      Spiralele de ciocolata le-am facut subtiri cu ajutorul unei spatule/ raclete (nu stiu cum se numeste) in zig-zag, cu care poti decora marginea tortului cu dungi. Dupa ce am intins ciocolata pe o fisie de folie, am tras cu racleta si am facut dungile. Apoi am rasucit folia. Ma gandesc acum ca ar merge si cu furculita sa trasezi dungile. Nu stiu daca ai inteles ceva… 🙂

  2. Multumesc de pont,am racletă,am sa- ncerc sa fac cârlionții in curând….acum ca am citit reteta,vad putina diferența între retete..eu am folosit migdale in loc de alune ,in rest i- ai dat o nota personală rețetei…..bravo!!! Încearcă de pe culinar si reteta „pădurea Neagră”, nu e reteta comuna,e reteta care se apropie cel mai mult de cea originala!Spor la prăjiturit!!!!!

  3. Buna ziua! As dori sa fac acest tort si am nevoie de putin ajutor: se pot inlocui alunele cu nucile? Am vazut ca reteta originala este cu migdale, dar mie mi se par prea finute pentru el si nu cred ca se poate simti aroma atat de puternic, ca la alunele de padure. Eu am foarte multe nuci si nu stiu daca este o idee buna sa le inlocuiesc sau nu.

    • Eu folosesc de obicei smântâna de la Lidl. Ca să se bată bine, smântâna trebuie să fie foarte rece. O bat 1minut la viteză mică (cu mixerul), apoi măresc viteza. La 200_300ml smântână mai bat aproximativ încă 1 minut. Dacă e mai multă, trebuie bătută ceva mai mult.

        • Cu plăcere. Nu am mai precizat, smântâna trebuie să fie smântână pentru frișcă. Se mai numește frișcă lichidă. Da, se pot folosi nuci sau migdale. Pentru un gust mai bun, nucile se coc 5 minute la 180 grade înainte de a le mărunți.

  4. compozitia blatului inainte de a-l pune in tava are consistenta de maioneza taiata. Este vreo problema? Oare din ce cauza? Ma puteti ajuta?

    • Nu cred că va mai crește blatul dacă arată ca o maioneză tăiată. Presupun că nu au fost suficient bătute albușurile. Din păcate, nu știu ce ați mai putea face.

  5. Foarte bun tortul!
    Într-adevăr blatul a iesit cam tare, data viitoare nu am sa mai pun deloc amidon. Am batul albusurile spuma cu 50 gr de zahar, dar tot a iesit tare si deloc pufos…..cremele sunt bestiale. Multumesc pentru rețetă!

Adaugă un comentariu: