Tarta cu rubarba si capsuni

Tarta cu rubarba si capsuni

O prăjitură parfumată, de savurat într-o după-masă însorită de primăvară, la masa din grădină, în ciripitul păsărelelor, alături de o cafea…. 🙂

Pentru o tavă de tartă (de preferat detașabilă) cu diametrul de 28 cm (sau o formă de tort detașabilă) avem nevoie de următoarele:

Pentru aluat:

  • 190g unt (82% grăsime) la temperatura camerei
  • 50ml lapte rece
  • 250g făină
  • jumate linguriță sare fină

Pentru umplutură:

  • 600g rubarba + 60g zahăr pudră
  • 400g capsuni

Crema:

  • un ou
  • 75g zahăr pudră
  • 50ml lapte
  • 25g făină de migdale
  • 55g unt (82% grăsime)

Pentru crusta din aluat sfărâmicios/ Streusel/ Crumble:

  • 75g unt  rece
  • 75g zahăr tos
  • 75g făină
  • 75g făină de migdale
  • jumate linguriță sare

Cum am făcut:

Mai întâi am pregătit rubarba. Am spălat-o, am curățat-o de pielița subțire roz de deasupra și apoi am tăiat-o în bucăți cam de 2 cm lungime. Am pus-o într-un castron, am pus 60g zahăr pudră peste ea și am amestecat. Am lăsat-o la macerat peste noapte (cel puțin 8 ore trebuie să stea).

Tarta-cu-rubarba-si-capsuni2

Pentru aluat, am dizolvat mai întâi sarea în laptele rece. Am pus untul moale într-un vas și am amestecat cu lingura de lemn. Am adăugat puțin câte puțin laptele și am amestecat în continuare cu lingura de lemn. Laptele s-a încorporat în cea mai mare parte în unt. Apoi am adăugat tot puțin câte puțin făina și am încorporat cu lingura de lemn. La sfârșit am frământat foarte puțin cu mâna până s-a legat aluatul. L-am învelit în folie de plastic și l-am lăsat la frigider 2 ore. (Pentru reușita aluaturilor este foarte important să respectăm timpul de odihnă indicat în rețetă)Tarta-cu-rubarba-si-capsuni3

Am pus rubarba într-o strecurătoare să se scurgă, am spălat căpșunile și le-am tăiat în sferturi.

Am pregătit crusta de aluat sfărâmicios. Am pus toate ingredientele într-un vas și am amestecat cu lingura de lemn până s-au încorporat. Am acoperit cu o folie și am lăsat deoparte (la frigider).

Tarta-cu-rubarba-si-capsuni4

După două ore de stat la rece, am întins aluatul într-o foaie ceva mai mare decât tava de tartă, am luat foaia pe sucitor și am transferat-o în tavă. Am îndreptat marginile și am reparat-o pe unde s-a rupt. Am înțepat aluatul cu furculița în mai multe locuri, am pus o hârtie de copt peste el și, peste hârtia de copt, o formă de tort, ca să nu crească în timpul coacerii. Am copt 15 minute la foc mediu.

Tarta-cu-rubarba-si-capsuni5

Pentru cremă, am topit untul și l-am lăsat să se răcească, am mixat oul cu zahărul (eu am pus zahăr tos), am adăugat laptele, apoi făina de migdale și am încorporat. La sfârșit, am încorporat și untul topit răcit.

Tarta-cu-rubarba-si-capsuni6

După cele 15 minute de coacere a aluatului, am scos tava din cuptor și am îndepărtat forma de tort și hârtia de copt de deasupra. Apoi, pe aluatul copt, am distribuit rubarba și căpșunile, apoi am turnat crema. Deasupra am presărat fărâme de aluat sfărâmicios.

Am mai copt încă 20 de minute.

Tarta-cu-rubarba-si-capsuni7

Am lăsat tarta să se răcească în tavă, apoi am scos-o și am pudrat-o cu zahăr.

Tarta cu rubarba si capsuni

Spor la prăjiturit! 🙂

Tarta cu rubarba si capsuni

Sursa:  Adaptare după Pierre Hermes – Tarte a la rhubarbe – Le Larousse des Desserts

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: