Tort Dobos

Tort Dobos

Este varianta clasică a tortului Doboș,  cu cremă fiartă pe aburi și unt.

Pentru un tort de 27*12 cm și 11+1 foi, avem nevoie de următoarele:

Pentru foi:

Pentru cremă (multă cremă, cum îmi place mie):

  • 5 ouă
  • 250g zahăr tos (dacă vă plac prăjiturile mai dulci, puteți mări cantitatea de zahăr până la 300g)
  • 5 linguri de apă (sau cafea tare, dacă preferați)
  • 300g ciocolata neagră
  • 2 linguri pline de cacao
  • 2 fiole aromă de rom (sau 2 lingurițe de cafea solubilă)
  • o linguriță extract de vanilie
  • 500g unt

Pentru glazura caramel:

  • 120g zahăr tos

Cum am făcut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am încălzit cuptorul la foc mediu (180ºC) și am pregătit o tavă dreptunghiulară de 27*36 cm, pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Am mai pregătit încă 3 hârtii de copt pe mărimea tăvii.

Am separat gălbenușurile de albușuri. Am mixat gălbenușurile până s-au deschis la culoare și și-au dublat volumul și le-am lăsat deoparte. Am bătut albușurile spumă tare cu un praf de sare. Apoi am adăugat o lingură de rom și treptat zahărul, mixând în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă și am terminat de adăugat zahărul. Am încorporat ușor, cu spatula, mai întâi gălbenușurile, apoi făina cernută în trei reprize.

Am împărțit ochiometric compoziția în patru și am întins o pătrime în tava pregătită. Am copt 8-10 minute la foc mediu, am scos-o cu tot cu hârtie din tavă și am lăsat-o să se răcească. Când s-a răcit, am întors-o cu fața în jos și am tras ușor hârtia de copt de pe ea. Am mai copt încă trei foi la fel. Foile coapte, după ce s-au răcit, se pot suprapune cu hârtie de copt între ele.

Tort-Dobos1

Am ales apoi foaia cea mai frumoasă și am tăiat-o în trei părți egale de 12*27 cm (după dimensiunile cutiei în care l-am păstrat). Am ales-o pe cea din mijloc pentru glazurat și am pus-o pe hârtie de copt pe fundul unei tăvi. Am pregătit trei cuțite cu lama lungă, pe care le-am uns bine cu unt.

Când totul era pregătit, am caramelizat zahărul, apoi l-am întins cu ajutorul unui cuțit uns bine cu unt pe toată suprafața foii. Trebuie să lucrăm repede pentru că glazura se întărește foarte repede. Am luat apoi alt cuțit din cele unse cu unt și, cu muchia, am format feliile de foaie glazurată. Apoi, cu al treilea cuțit uns cu unt, am tăiat feliile pe urmele lăsate mai devreme cu muchia. Tăierea se face prin presare, nu tragem cuțitul prin glazură pentru că riscăm să tragem și glazura. Dacă glazura s-a întărit, puteți să bateți cu un ciocan de carne în cuțit ca să tăiați.

Despre operațiunea aceasta de glazurare cu zahăr ars, care pe mine mă stresează de fiecare dată, vreau să vă mai spun că este mai ușor să faceți tortul în varianta aceasta dreptunghiulară. Când fac tortul rotund, eu pun glazura în două ture. Împart foaia în două semicercuri și le glazurez pe rând (caramelizez câte 100g zahăr pentru fiecare semicerc). Este mai ușor așa și pentru că nu am mai multe cuțite cu lama așa de lungă (25-26 cm) cât diametrul cercului. Pe hârtia de copt pe care stă foaia pe care o glazurez îmi fac semne ca să știu unde trebuie să tai feliile.Tort-Dobos2

Am făcut apoi crema. Am mărunțit ciocolata (eu în chopper). Am încălzit apă într-o cratiță pentru baia de aburi, am pus într-un castron, care se potrivește pe cratița cu aburi, ouăle, zahărul și 5 linguri de apă (sau cafea). Am mixat până și-au dublat volumul, apoi am pus castronul pe aburi și am bătut în continuare 10 minute cu telul (nu cu mixerul) până crema s-a înfierbântat bine și a început să se îngroașe. Am luat-o de pe aburi, am adăugat imediat ciocolata mărunțită și cacaoa cernută (și cafeaua solubilă dacă folosiți) și am amestecat până s-a omogenizat. Am lăsat-o să se răcească la temperaura camerei.

Între timp am mixat untul 2 minute până a devenit spumos. În crema rece am adăugat aroma de rom și extractul de vanilie, apoi am pus câte o lingură din cremă în unt, mixând după fiecare până la încorporare. La sfârșit am mixat un minut crema la viteză mai mare pentru ca să devină spumoasă.

Tort-Dobos7

Am tăiat și celelalte foi în  trei. Am avut deci 11 foi de umplut. Am pus deoparte trei linguri de cremă pentru finisare și am împărțit ochiometric restul de cremă în 11 părți. Am umplut foile cu cremă și am aranjat deasupra bucățile glazurate. Am decorat cu cremă cu ajutorul poșului cu un dui rotund de 4 mm.

Acesta este Dobosul meu 🙂

Tort Dobos

Și o felie…

Tort Dobos

Spor la prăjiturit!

Alt decor: Tort Dobos

 

Si varianta rotunda:Tort Dobos

Eu am facut Tortul Dobos si in varianta cu crema ganache.  Reteta o gasiti aici.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Tort Dobos

    • Bun venit pe pleziruri! Mulțumesc pentru comentariu!
      E destul unt în cremă, nu mai e nevoie și în blat după părerea mea. Și așa sunt certată de diferite doamne că e prea mult unt în tortul acesta 🙂

  1. Buna ziua. Am facut foile aseara. Dar ptr ca mi-au iesit subtiri si ptr ca mi-a fost frica sa nu le rup le-am lasat cu hartia de copt gandindu-ma ca azi cand o sa-l montez sa le intorc direct pe crema. Oare o sa mi se desprinda hartia de pe ele???

Adaugă un comentariu: