Tort cu bezea de alune si ciocolata

Tort cu bezea de alune si ciocolata

Dupa atatea deserturi cu fructe, a venit si randul ciocolatei. Imi era dor de ea. La fel si de alune. Le-am combinat asadar si a iesit un deliciu.

Pentru un tortulet cu diametrul de 18 cm, avem nevoie de:

Pentru bezeaua cu alune:

  • 100g alune de padure (coapte putin si curatate de pielita maro)
  • 150g zahar tos
  • 5 albusuri mari
  • 80g alune de padure (de asemenea coapte si curatate de pielita maro) taiate in doua
  • zahar praf

Pentru ganache-ul de ciocolata neagra:

  • 350g ciocolata neagra
  • 400ml smantana pentru frisca
  • 100g unt (82% grasime) la temperatura camerei

Cum am facut:

Tort-cu-bezea-de-alune-si-ciocolata2Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC). Am tapetat cu hartie de copt o tava de 36*27cm (cea mai mare pe care o am). Pe hartia de copt am desenat doua cercuri cu diametrul de 18 cm. (Daca aveti tava mai mare, puteti sa le faceti mai mari). Am mai tapetat inca o tava mai mica cu hartie de copt, pe care am desenat un cerc mai mic, de 16cm diametru.

Am maruntit alunele in chopper, impreuna cu 50g zahar pana au inceput sa se umezeasca. (M-am oprit sa nu se tranforme in pasta).

Am batut albusurile spuma tare (stadiul de varfuri moi), apoi am adaugat treptat zaharul (cele 100g ramase) si am mixat in continuare pana am terminat zaharul si am obtinut o spuma tare si lucioasa (stadiul de varfuri tari). Am adaugat apoi alunele maruntite si le-am incorporat usor cu o spatula, prin miscari de rasturnare de jos in sus.

Tort-cu-bezea-de-alune-si-ciocolata3Am pus compozitia intr-un pos cu dui rotund de 17mm (cel mai mare pe care-l am) si am turnat bezeaua in cercuri, incepand din centru spre margine, lasand aproximativ 1 cm spatiu gol pana la margine. Mi-a ramas compozitie si pentru cateva bezele. Am presarat peste cercuri alunele jumatati. Apoi am pudrat cercurile cu zahar pudra si le-am lasat sa stea 10 minute, dupa care le-am mai pudrat o data cu zahar si le-am mai lasat sa stea inca 10 minute. Am pus tava cu cele doua cercuri la copt in cuptorul incalzit la foc mediu si am copt cu usa cuptorului putin deschisa 30 de minute, pana s-a intarit bezeaua deasupra (nu se mai lipeste) si a capatat o culoare maro deschis. Am scos tava din cuptor si imediat am scos hartia cu bezelele din tava, le-am intors cu grija cu fata in jos, am umezit un pic hartia si am tras-o usor jos de pe bezea. Apoi le-am intors cu fata in sus si le-am lasat sa se raceasca complet pe hartie de copt. Am copt si al treilea cerc de bezea la fel.

Coapta 30 de minute, bezeaua e crocanta. Daca doriti o consistenta moale in interior, coaceti-o doar 20-25 de minute, sa fie uscata deasupra, dar moale in interior daca apasam usor cu degetul. In acest caz, lasati-o sa se raceasca pe hartie, abia apoi o intoarceti si desprindeti hartia de pe ea.

Tort-cu-bezea-de-alune-si-ciocolata4Pentru ganache, mai intai am maruntit ciocolata. Am pus apoi smantana pentru frisca pe foc mic sa se infierbante. Cand a ajuns la punctul de fierbere am turnat-o peste ciocolata maruntita. Am acoperit vasul si am lasat 3 minute sa stea. Apoi am amestecat cu o spatula de silicon pana s-a topit toata ciocolata si s-a format crema. Am mai last-o sa se racoreasca 5 minute, apoi am adaugat untul moale, bucatica cu bucatica, amestecand de fiecare data pana la incorporare. Am lasat sa se raceasca ganache-ul si sa se ingroase. Ca sa se raceasca mai repede, am bagat vasul in congelator, dar l-am scos din 5 in 5 minute ca sa amestec. Cand s-a ingrosat suficient, am pus ganache-ul in pos, la care am atasat acelasi dui rotund de 17mm.

Tort-cu-bezea-de-alune-si-ciocolata5Pentru asamblare, am pus pe platou unul din cercurile mari de bezea cu partea cu alunele in sus, apoi am turnat bule de ganache cu posul de jur imprejur, pe marginea cercului. Am turnat un strat de ganache in mijloc, apoi am pus cercul de bezea mai mic (Am mai taiat un pic din el sa intre. L-am facut de 14cm diametru). Peste bezea am mai turnat un strat de ganache, apoi am pus celalalt cerc mare cu alunele in sus. Am decorat cu trei bezele mici (daca tot le-am facut).

Cam asta a fost. As indrazni sa spun ca se serveste in felii mici, avand in vedere cat e de ciocolatos.

Tort cu bezea de alune si ciocolata

Spor la prajiturit!

Sursa: Pierre Herme – Dacquoise aux noisette et chocolat

Alte decoruri:Tort cu bezea de alune si ciocolata

Tort cu bezea de alune si ciocolata

pleziruri Tort cu bezea de alune si ciocolata

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: