Briose (Muffins) cu afine

Briose (Muffins) cu afine

Sambata asta am fost la curs… 4 ore. Destul timp ca sa ni se faca foame, mie si colegilor mei. Asa ca am hotarat sa le fac o surpriza si in pauza sa ne delectam cu briose. Au fost foarte apreciate.

Pentru 12 bucati avem nevoie de:

  • 350g faina
  • o lingurita rasa praf de copt
  • o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 120ml smantana
  • 80ml iaurt
  • o lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 115g unt la temperatura camerei
  • 150g zahar tos
  • 2 oua mari
  • 170g afine proaspete sau congelate (eu am folosit congelate)

Cum am facut:


Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am pus hartie pentru briose in cele 12 cavitati ale tavii speciale. Se poate si fara hartie, dar trebuie unsa tava si infainata in acest caz.

Briose-cu-afine2

Intr-un vas am cernut faina si am amestecat-o cu sarea, praful de copt si bicarbonatul, in al dolilea vas am amestecat smantana, iaurtul si extractul de vanilie, iar in al treilea vas am amestecat cu un tel (se poate mixa, dar eu le-am facut la ora 7 dimineata si nu mi-am permis sa fac galagie cu mixerul) untul cu zaharul si coaja de lamaie pana a devenit spumos. Am adaugat apoi peste untul cu zahar pe rand cele doua oua, amestecand dupa fiecare pana la incorporare.

Am luat doua linguri de faina din cea pregatita si am amestecat-o cu afinele pentru ca acestea sa nu se duca toate la baza brioselor.

Apoi, peste compozitia de unt, zahar si oua am adaugat pe rand o treime din faina, jumatate din smantana, a doua treime din faina, a doua jumatate de smantana si in final a treia parte de faina, amestecand dupa fiecare adaugare pana la incorporare. Am adaugat si afinele si le-am incorporat.

Din momentul in care combinam faina amestecata cu bicarbonat si praf de copt cu smantana, este bine sa lucram repede, sa distribuim compozitia in tava si apoi sa punem tava in cuptorul incalzit dinainte. Substantele acre (smantana, lamaie etc) reactioneaza cu bicarbonatul, degajand dioxid de carbon, care se dilata si face ca aluatul sa sa se umfle, sa creasca. In aceasta faza trebuie sa fie deja in cuptorul bine incalzit, sa le prinda caldura si sa ramana asa crescute. Reactia se declanseaza dupa cateva minute de la combinarea bicarbonatului cu smantana, fiind influentata si de consistenta aluatului: cu cat aluatul este mai moale, reactia se produce mai repede.

Compozitia rezultata este destul de solida, nu curge. De aceea am repartizat-o cu lingura in cele 12 hartii pregatite.

Am copt briosele 25 de minute la foc mediu (180ºC) pana au trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in briosa, iese curata fara urme de aluat necopt). Le-am scos din tava si le-am lasat sa se raceasca.

Optional se pot pudra cu zahar.

Briose-cu-afine3

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: