Tort de ciocolata de moda veche

Tort de ciocolata de moda veche

Pana acum 2 ani, cand am inceput sa deschid ochii la lumea prajiturilor, faceam acest tort la orice eveniment. Acum imi place sa incerc mereu retete noi, dar de sarbatori parca tot pe cele vechi imi vine sa le fac. Nu e nimic complicat la tortul acesta: un pandispan cu cacao insiropat si o crema fiarta pe aburi, cu ciocolata sau cacao, neaparat aromata cu vanilie si rom.

Pentru un tort cu diametrul de 23cm, avem nevoie de:

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar tos (130g)
  • 5 linguri faina (120g)
  • 2 linguri cacao (20g)
  • o lingura rom
  • un praf de sare
  • 1 plic zahar vanilat (eu am inlocuit 2 linguri de zahar cu zahar vanilat)

Pentru sirop:

  • 250ml apa
  • 100g zahar tos
  • o bucata dintr-o coaja de portocala
  • o fiola aroma de rom
  • optional 1-2 linguri rom

Pentru crema:

  • 4 oua
  • 240g zahar tos
  • 4 linguri apa
  • 200g ciocolata neagra (eu folosesc cu 55% cacao)
  • 1-2 linguri cacao (dupa gust)
  • 350g unt (82% grasime) la temperatura camerei.
  • o lingurita extract de vanilie
  • 1-2 fiole aroma de rom sau 1-2 lingurite cafea solubila

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Pentru blat, am incalzit cuptorul la 180ºC, apoi am uns cu unt o forma de tort cu diametrul de 23 cm si am tapetat-o cu faina.

Am amestecat faina cu cacaoa si le-am cernut.

Intr-un vas, am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat apoi o lingura de rom si treptat zaharul impreuna cu zaharul vanilat si am mixat in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat apoi galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula. La final am adaugat faina si cacaoa in ploaie si le-am incorporat tot cu spatula usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita si am pus-o imediat in cuptorul incins.

Tort-de-ciocolata-de-moda-veche7

Am copt 35 de minute la 180ºC pana blatul a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara urme de aluat necopt). Cuptorul nu se deschide in primele 20 de minute si nici nu se reduce focul in timpul acesta. Altfel riscam ca blatul sa se lase.

Am scos blatul din tava si l-am pus pe un gratar sa se raceasca, in bucatarie. (Nu va pacalesc, e blatul cu cacao in poza, dar asa a iesit la lumina de la bec, iar a doua zi, la lumina naturala, am uitat sa-l mai pozez). Blaturile se pot pastra la frigider, dar numai dupa ce s-au racit complet la temperatura camerei. Eu, din lipsa de timp, l-am pastrat la frigider peste noapte, invelit intr-un prosop de bucatarie si apoi pus intr-o punga pentru a nu se usca. Blaturile tinute la rece se feliaza mai usor.

Pentru sirop, am fiert 2 minute apa cu zaharul si coaja de portocala, apoi l-am racit si am adaugat aroma de rom si romul (daca folositi).

Pentru crema, am maruntit ciocolata si am pus o cratita cu apa sa fiarba pentru baia de aburi.

Intr-un vas, care se potriveste perfect peste cratita cu baia de aburi, am pus ouale, zaharul si 4 linguri de apa (se poate inlocui cu lapte) si am amestecat bine cu telul sa se desfaca ouale si sa se omogenizeze. Am pus apoi vasul pe aburi, unde am amestecat continuu 10-12 minute pana crema a inceput sa se ingroase. Am luat vasul de pe aburi, am pus deoparte intr-un bol micut 2 linguri de crema (o voi colora in verde pentru decor), apoi am adaugat imediat ciocolata. Am amestecat pana s-a topit, apoi am adugat si cacaoa cernuta si am incorporat-o. Am lasat crema sa se raceasca.Cand s-a racit, am adaugat aromele.

Tort-de-ciocolata-de-moda-veche6

Separat, am mixat untul moale pana a devenit cremos. Am scos din el o lingura cu varf, pe care am amestecat-o cu cele 2 linguri de crema puse deoparte si am colorat-o in verde cu colorant alimentar.

In restul de unt am adaugat crema cu ciocolata treptat, cate 1-2 linguri o data, mixand dupa fiecare pana la incorporare. La final am mixat crema 1 minut la viteza mare sa devina pufoasa.

Pentru asamblarea tortului, am taiat blatul in 3 felii egale. Am pus prima felie pe un platou (felia de deasupra), am insiropat-o cu 1/3 din sirop, apoi am pus pe ea un sfert din crema si am nivelat-o. Am pus a doua felie de blat (cea din mijloc), l-am insiropat, apoi inca un sfert de crema si a treia felie de blat (cea care a fot la baza, cu baza in sus, pentru ca e mai dreapta si se poate nivela mai usor crema), insiropat si el. Pentru imbracarea tortului am folosit cealalta jumatate de crema.

Fiind tortul nostru de Pasti, am decorat cu un cuib cu oua, facut din crema de ciocolata, aschii de ciocolata, iarba din crema verde si oua din arahide glazurate.

Tort de ciocolata de moda veche

Paste fericit!

Tort de ciocolata de moda veche

Spor la prajiturit!

Alt decor: Tort de ciocolata de moda veche

 

Tort de ciocolata de moda veche

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tort de ciocolata de moda veche

Adaugă un comentariu: