Prajitura cu cacao, visine si scortisoara

Prajitura cu cacao, visine si scortisoara

O prajitura foarte apreciata… Eu am facut-o cand visinele erau inca in sezon, dar se poate face si cu visine congelate sau din compot. Contine un blat de cacao cu visine, o crema cu mascarpone si visine si un strat fin de scortisoara care o face deosebita. Va recomand, cu drag, aceasta prajitura.

Pentru o tava mica, de 20*24cm, avem nevoie de:

Pentru blat:

  • 125g unt moale
  • 100g zahar tos
  • 2 oua mari
  • 150g faina
  • 25g cacao
  • 5g praf de copt (jumatate de pliculet)
  • 25ml suc de visine sau alt suc (eu am pus de coacaze)
  • 250g visine proaspete sau congelate

Pentru crema:

  • 250g visine proaspete sau congelate sau din compot
  • 150ml apa
  • 50g zahar tos
  • 2cm dintr-un baton de scortisoara
  • 200ml smantana pentru frisca
  • 250g mascarpone (sau inca 250ml smantana pentru frisca)
  • 3 lingurite zahar pudra
  • o lingurita extract de vanilie
  • o lingurita scortisoara macinata (sau dupa gust)

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Pentru blat, am spalat mai intai visinele (250g) si le-am scos samburii.

Am incalzit cuptorul la 180ºC si am uns cu unt si am tapetat cu faina o tava de 20*24cm.

Intr-un vas am amestecat faina cu cacaoa si praful de copt si le-am cernut.

In alt vas, am mixat untul cu zaharul pana a devenit cremos, apoi am adaugat ouale pe rand, mixand dupa fiecare pana la incorporare. Am incorporat apoi amestecul de faina si sucul de fructe alternativ, astfel: 1/3 din faina, 1/2 din suc, 1/3 din faina, 1/2 din suc si cealalta treime de faina, mixand de fiecare data doar pana la incorporare. Am turnat compozitia in tava pregatita, am nivelat-o si am prsarat deasupra visinele curatate de samburi.

Prajitura cu cacao visine si scortisoara

Am copt blatul 25 de minute la 180ºC, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, trebuie sa iasa curata, fara urme de aluat necopt). L-am lasat sa se raceasca in tava, apoi l-am scos si l-am pus pe un platou, dar nu e obligatoriu, poate sa ramana si in tava in care s-a copt.

Pentru crema, am spalat si am curatat de samburi alte 250g de visine. Am pus pe foc 150ml apa, 50g zahar si o bucatica dintr-un baton de scortisoara si am amestecat din cand in cand pana a inceput sa fiarba  si s-a dizolvat zaharul. Am adaugat visinele si le-am lasat doar pana a inceput din nou sa fiarba siropul. Am oprit focul si am lasat visinele sa se raceasca in sirop, apoi le-am strecurat.

Am batut frisca tare impreuna cu 3 lingurite de zahar pudra si o lingurita de extract de vanilie, am mixat putin si in mascarpone, apoi am incorporat treptat frisca in mascarpone, amestecand usor, de jos in sus.

Prajitura cu cacao visine si scortisoara

Daca nu doriti sa folositi mascarpone, prajitura se poate face si doar cu frisca batuta, indulcita tot asa cu 3 lingurite zahar pudra sau dupa gust si aromata cu extract de vanilie.

Pentru asamblarea prajiturii, am insiropat blatul cu siropul in care au fiert visinele, am presarat deasupra visinele fierte si am acoperit cu crema de frisca si mascarpone. Am pus prajitura 2 ore la frigider.

Inainte de servire am pudrat-o cu putina scortisoara macinata (eu am cam exagerat si am dat jos o parte din ea cand am mancat), apoi am taiat-o felii.

Prajitura cu cacao visine si scortisoara

Spor la prajiturit!

Sursa: Zimt-Kirsch-Schnitten

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Prajitura cu cacao, visine si scortisoara

Adaugă un comentariu: