Tort cu stafide, nuca si ciocolata

Tort cu stafide nuca si ciocolata

Tortul este compus din 4 blaturi bogate in nuca si stafide si o crema de ciocolata cu unt. Este ceva mai mult de lucru la el pentru ca blaturile trebuie coapte separat, dar o sa uitati asta imediat ce veti savura prima felie.

Din cantitatile indicate in reteta iese un tort destul de mare, suficient pentru vreo 20 de persoane zic eu. Eu am folosit o tava cu diametrul de 23 cm, dar puteti folosi si una mai mare daca doriti. Tortul va iesi in acest caz mai putin inalt si mai intins. Sau, daca vi se pare prea mare, faceti doar 3 blaturi (din 6 oua in loc de 8) si crema din 3 oua, adaptanad proportional cantitatile celorlate ingrediente.

Pentru un tort cu diametrul de 23cm si 4 straturi de blat si crema, avem nevoie de urmatoarele:

Pentru blat:

  • 8 oua
  • 200g zahar tos
  • 2 lingurite de rom
  • 300g nuci macinate
  • 150g stafide
  • 2 linguri faina

Pentru sirop:

  • 200ml apa
  • 75g zahar tos
  • o lingurita extract de vanilie
  • o fiola esenta de rom

Pentru crema:

  • 4 oua
  • 200g zahar tos
  • 4 linguri cu lapte (sau apa sau cafea daca preferati)
  • 200g ciocolata neagra
  • o lingura cacao
  • o lingurita extract de vanilie
  • 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei

Pentru decor:

  • nuci, stafide, fistic, arahide si migdale glazurate

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Din ingredientele indicate pentru blat, vom coace 4 foi separate. Se poate face o singura data compozitia si se coc pe rand cele 4 foi, dar spuma de albusuri va pierde din aer la ultimele foi si acestea nu vor mai fi asa pufoase. De aceea eu am facut de doua ori compozitia din cate jumatate din ingrediente, pentru doua foi o data.

Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC), am tapetat cu hartie de copt fundul unei forme detasabile de tort cu diametrul de 23 de cm, apoi am uns foaia si marginile formei cu unt si le-am tapetat cu faina.

Tort cu stafide nuca si ciocolata

Intr-un vas, am batut spuma tare albusurile de la 4 oua impreuna cu un praf de sare. Am adaugat apoi o lingurita de rom si treptat 100g zahar, mixand in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat cele 4 galbenusuri si am amestecat usor cu spatula de silicon prin rasturnare. La fel, prin rasturnare, am incorporat apoi 150g nuca macinata amestecata in prealabil cu o lingura de faina si 75g de stafide. Am turnat in tava pregatita jumatate din aceasta compozitie, am nivelat-o si am copt 25 de minute la 180ºC (foc mijlociu). Am scos tava din cuptor, am desprins cu un cutit blatul de marginea tavii, apoi am scos blatul cu tot cu hartie din tava si l-am lasat pe un gratar sa se raceasca. Am spalat tava, am pregatit-o la fel ca mai inainte si am copt la fel si a doua jumatate de compozitie.

Apoi am luat-o de la capat, am mai facut o compozitie de blat din celelelate 4 oua si am mai copt inca 2 blaturi la fel.

Pentru sirop, am fiert 2 minute apa cu zaharul, l-am lasat sa se raceasca, apoi l-am aromatizat cu vanilie si rom.

Pentru crema, am maruntit mai intai ciocolata si am pregatit baia de aburi (am pus sa fiarba apa de 2 degete intr-o cratita).

Tort cu stafide nuca si ciocolata

Intr-un vas, care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am amestecat cu telul ouale, zaharul si cele 4 linguri de lapte sa se omogenizeze. Am transferat vasul pe baia de aburi, unde am amestecat continuu cu telul timp de aproximativ 10 minute, pana crema a inceput sa se ingroase, avand consistenta unei smantani mai groase. Am luat vasul de pe aburi si am adaugat imediat ciocolata maruntita, apoi cacaoa. Am amestecat sa se topeasca ciocolata si sa se incorporeze, apoi am pus crema la racit. Cand a fost rece, am adaugat extractul de vanilie.

Separat, am mixat untul moale pana a devenit spumos. Am adaugat apoi lingura cu lingura crema de ciocolata in unt, mixand de fiecare data pana la incorporare. La final am mixat 1 minut crema la viteza mare ca sa devina mai spumoasa.

Am asamblat apoi tortul. Am impartit crema in 3 parti egale. Doua treimi le-am folosit la umplerea foilor si o treime pentru a imbraca tortul. Cele doua treimi pentru umplut, le-am impartit la randul lor in trei parti egale.

Tort cu stafide nuca si ciocolata

Am pus pe un platou prima foaie, am insiropat-o cu un sfert din sirop, am pus o treime din crema pentru umplut si am nivelat-o. Am continuat in mod asemanator cu celelalte foi. Utima foaie am pus-o cu partea de jos in sus deoarece partea de jos e mai neteda si ma ajuta la nivelarea mai usoara a suprafetei tortului. Am imbracat apoi tortul in intregime cu crema.

L-am ornat asa… mai de toamna, cu tot felul de nuci, mai mult sau mai putin glazurate.

Este un tort delicios, pe care eu va sfatuiesc sa-l degustati in portii mici.

Tort cu stafide nuca si ciocolata

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Tort cu stafide, nuca si ciocolata

  1. Asta e tortul copilariei mele!Bunica mea il facea de sarbatori si nu numai.Acuma doar il mananca daca e facut de altcineva:)).
    Foarte gustos si aspectuos.

Adaugă un comentariu: