Rulada cu cacao, banane si crema de nuci

Rulada cu cacao, banane si crema de nuci

N-am mai mancat de foarte multa vreme rulada asta. Este o reteta veche, dar pastrata cu mare bagare de seama, sa nu se piarda. Daca nu ati incercat-o inca, neaparat sa o faceti. Va asigur ca e atat de gustoasa, pufoasa si aromata, ca sigur o veti reface inca o data si inca o data….

Pentru o rulada cu lungimea de 35-40cm (a mea a avut 36cm) in functie de marimea tavii, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blatul cu cacao:

  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 25g faina
  • 15g cacao
  • 20g amidon
  • 80g zahar (nu strica sa puneti si ceva zahar vanilat)
  • o lingura rom

Pentru crema:

  • 3 oua
  • 3 linguri lapte
  • 200g zahar tos
  • 100g nuca macinata
  • o lingurita extract de vanilie
  • o fiola rom
  • 250g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • 2-3 banane

Pentru glazura:

  • 70g cicolata neagra
  • 100ml smantana pentru frisca
  • o lingura ulei (eu am pus de cocos)

Cum am facut:


Pentru blatul cu cacao, am incalzit cuptorul la foc mediu (180°C), am tapetat o tava de 36*27cm cu hartie de copt, apoi am uns cu unt hartia si am tapetat-o cu faina.

Am amestecat faina cu cacaoa si amidonul. Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat o lingura de rom si zaharul in trei reprize, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, apoi am cernut deasupra amestecul de faina, cacao si amidon si le-am incorporat tot cu spatula prin miscari de rasturnare de jos in sus.

Rulada cu cacao, banane si crema de nuci

Am turnat compozitia in tava pregatita, am nivelat-o si am copt 13-14 minute la foc mediu (180ºC). Am facut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Imediat ce am scos tava din cuptor, am trecut cu un cutit pe marginea tavii pentru a dezlipi blatul unde s-a lipit, am pus o tava deasupra lui si l-am intors cu fata in jos. Am desprins hartia, apoi l-am luat cu ambele maini de una din laturile mai lungi si l-am intors inapoi cu fata in sus, asezandu-l pe un prosop de bucatarie curat. L-am rulat cu tot cu prosop si l-am lasat sa se raceasca.

Pentru crema cu nuci, am pus la fiert apa de 2 degete intr-o cratita pe foc sa fiarba pentru baia de aburi. Intr-un vas care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus ouale, zaharul si laptele si am amestecat cu telul sa se desfaca oale. Am mutat vasul pe baia de aburi pentru 8 minute, amestecand continuu, pana crema a inceput sa se ingroase, avand consistenta unei maioneze subtiri. Am luat vasul de pe aburi si am pus crema sa se raceasca. Cand a fost rece am adaugat in ea extractul de vanilie si esenta de rom.

Rulada cu cacao, banane si crema de nuci

Am mixat untul pana a devenit spumos, apoi am adaugat treptat crema in unt (cate 2 linguri o data), mixand de fiecare data pana la incorporare. La final am adaugat nuca macinata si am incorporat-o.

Pentru asamblarea ruladei, am desfacut blatul, am intins crema pe toata suprafata lui, apoi am pus bananele de-a lungul uneia dintre laturile mai lungi, chiar in margine. Am rulat apoi blatul incepand din latura cu banane.

Am pus rulada la frigider pentru jumatate de ora.

Rulada cu cacao, banane si crema de nuci

Pentru glazura, am maruntit ciocolata, am amestecat-o cu smantana pentru frisca si uleiul si le-am pus pe foc mic, amestecand continuu pana s-a topit ciocolata si s-a omogenizat glazura. Am pus-o apoi intr-o punga, careia i-am taiat un varf foarte mic si am glazurat cu ea rulada in dungi. Deasupra am decorat cu cateva felii de banana stropite cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida.

Ca toate prajiturile cu crema de unt, mie imi place sa o mananc dupa ce a stat 20-30 de minute afara din frigider, sa se inmoaie un pic untul din crema.

Rulada cu cacao, banane si crema de nuci

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: