Tort cu kranz si ciocolata

Tort cu kranz si ciocolata

De ziua lui, fiul meu si-a dorit, tot ca si acum 2 ani, tort cu kranz si ciocolata. Asa ca l-am facut din nou (prima varianta, sub forma de Minion, o gasiti aici), dar nu m-am putut abtine sa nu-i fac macar forma mai deosebita. Am ales sa-l fac in spirala si sunt foarte multumita de rezultat. Mi se pare foarte elegant asamblat in felul acesta. Cat e de bun, nu va mai spun… despre nicio prajitura pana acum nu mi-a mai spus fiul meu de atatea ori „Mama, ti-ai iesit foarte bine tortul asta”  🙂

Tort cu kranz si ciocolata

Reteta este pentru un tort cu diametrul de 20cm si inaltimea de 12cm (mai inalt decat un tort obisnuit), din care se pot servi 16-20 de portii.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru blatul rotund cu cacao:

  • 4 oua
  • 80g zahar tos
  • 15g cacao
  • 25g faina
  • 60g nuca macinata
  • un praf de sare
  • o lingura rom

Pentru cele doua blaturi de rulada:

  • 2* 4 oua
  • 2* 80g zahar tos
  • 2*20g amidon
  • 2* 25g faina
  • 2* 30g nuca macinata
  • 2* o lingurita extract de vanilie

Pentru cele doua creme: cu kranz si cu ciocolata:

  • 6 oua
  • 300g zahar tos
  • 6 linguri apa (sau lapte)
  • 250g ciocolata (eu am pus jumatate amaruie si jumatate cu lapte)
  • 2 linguri cacao
  • o lingurita extract de vanilie
  • 1,5 fiola aroma de rom
  • 600g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • Pentru kranz: 200g nuca tocata grosier + 200g zahar tos

Pentru siropul de insiropat:

  • 250ml apa
  • 100g zahar tos
  • o lingurita extract de vanilie
  • coaja de portocala (optional)

Cum am facut:


Pentru blatul rotund cu cacao, am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava de tort detasabila cu diametrul de 23cm. Eu nu am tava de 20cm, asa ca am copt un blat de 23cm si l-am decupat cand s-a racit la dimensiunea de 20cm. Daca aveti tava cu diametrul de 20cm, puteti sa-l coaceti in ea.

Intr-un vas am cernut faina si cacaoa si le-am amestecat cu nuca.

Tort cu kranz si ciocolata

In alt vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat o lingura de rom si treptat zaharul, mixand in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, iar la final amestecul de faina,cacao si nuca, pe care le-am incorporat la fel, usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt blatul 25 de minute la 180ºC, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt).

Am scos tava din cuptor si blatul din tava si l-am lasat sa se raceasca complet.

Blaturile de rulada le-am copt pe rand, in tava dreptunghiulara de 30*36cm. Temperatura cuptorului trebuie sa ramana tot la 180ºC.

Pentru a putea scoate usor foaia de rulada cand e coapta, am tapetat tava cu hartie de copt, apoi am uns hartia cu unt si am tapetat-o cu faina.

Intr-un vas am amestecat faina cu amidonul.

Tort cu kranz si ciocolata

In alt vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat o lingura de extract de vanilie si treptat zaharul, mixand in continuare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile  si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, iar la final amestecul de faina si amidon si, apoi, nuca, pe care le-am incorporat la fel, usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am pus compozitia in gramezi pe toata suprafata tavii si am nivelat-o, apoi am copt foaia 15 minute la 180ºC, pana a trecut testul scobitorii.

Am scos tava din cuptor, am scos blatul din tava cu tot cu hartie, am indepartat hartia si am pus blatul pe un servet de bucatarie curat. Am rulat foaia cu tot cu servet, incepand de la latura cea mai scurta (am obtinut o rulada de 30cm lungime).

Am copt inca o foaie de rulada exact la fel.

Pana nu am oprit focul, am copt 5 minute la 180ºC nucile pentru kranz. Le-am lasat sa se raceasca apoi le-am taiat grosier. Am pregatit pe masa (sau intr-o tava) o bucata de hartie de copt (de marimea unei tavi). Am topit apoi 200g zahar pe foc mediu spre mic, avand grija sa nu se arda, am luat cratita de pe foc si am adaugat nucile. Am amestecat sa se acopere toate nucile cu caramel (daca se intareste caramelul, se poate pune din nou putin cratita pe foc mic), apoi am rasturnat amestecul pe hartia pregatita si l-am rasfirat cat am putut (cu mare grija pentru ca zaharul ars e foarte fierbinte). L-am lasat sa se raceasca si cand a fost rece l-am tocat din nou grosier. Am pus deoparte un sfert din kranz pentru decor (barotat marginea tortului).

Tort cu kranz si ciocolata

Pentru siropul de insiropat, am fiert un minut apa cu zaharul si o bucata de coaja de portocala, apoi l-am racit si am adaugat extractul de vanilie.

Pentru creme, am tocat ciocolata marunt si am pregatit baia de aburi (am pus intr-o cratita apa cam de doua degete sa fiarba).

Intr-un vas care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus ouale, zaharul si 6 linguri de apa si le-am amestecat cu telul sa se desafaca ouale si sa se omogenizeze compozitia. Am pus vasul pe baia de aburi si am amestecat continuu cu telul aproximativ 10 minute pana crema a inceput sa se ingroase. Am luat vasul de pe aburi si am impartit crema in doua parti egale. Intr-o jumatate am adaugat imediat ciocolata tocata si apoi cacaoa si am amestecat sa se omogenizeze. Am lasat-o apoi sa se raceasca si am adaugat extractul de vanilie si aroma de rom.

Tort cu kranz si ciocolata

In cealalta jumatate de crema am adaugat extract de vanilie tot dupa ce s-a racit.

Am mixat untul moale pana a deveni spumos. Jumatate din el l-am pus peste crema de ciocolata racita si am mixat sa se incorporeze.

In cealalta jumatate de unt am adaugat treptat, cate 2 linguri o data, crema cu vanilie si am mixat pana am obtinut o crema omogena si pufoasa. O treime din crema am pus-o deoparte pentru imbracat tortul. In celelalte doua treimi am adaugat kranz-ul si am omogenizat.

Pentru asamblarea tortului, am ajustat blatul de cacao la diametrul de 20cm si l-am taiat in 2 felii de grosime egala. Am desfacut o rulada, am rulat-o din nou fara servet, i-am taiat marginile si apoi am impartit-o in 3 segmente egale de 8 cm, obtinand astfel 3 fasii de blat de 36*8 cm. Daca preferati, puteti sa taiati fasiile din foaia desfacuta. Mie mi s-a parut mai usor sa tai rulada. Am procedat la fel si cu a doua foaie.

Am impartit crema de ciocolata in 7 parti egale (6 pentru fasiile de blat si cu o parte am imbracat partea de sus a tortului). Am insiropat prima fasie, am pus pe ea 1/7 din crema de ciocolata, am nivelat-o, apoi am rulat fasia la loc. Am luat a doua fasie, am insiropat-o, am pus crema si am rulat-o in continuarea primei fasii. La fel am procedat si cu celelate 4 fasii. Am obtinut astfel o rulada mare (o roata) cu diametrul de 20cm.

Am pus pe un platou prima jumatate de blat cu cacao, am insiropat-o si am pus pe ea jumatate din crema cu kranz.Peste crema cu krant am pus rulada, iar peste rulada, restul de crema cu kranz si al doilea blat cu cacao, pe care l-am insiropat si pe el. Am imbracat tortul lateral cu crema de vanilie simpla pusa deoparte, apoi l-am imbracat si deasupra cu crema de ciocolata ramasa (1/7). Am barotat marginile cu kranz si am decorat cu 16 bucati de Ferrero Rocher. Am pus tortul pentru o ora la frigider.

Tort cu kranz si ciocolata

Pentru servire, tortul se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbinte, sters de fiecare data cu un prosop. Fiind un tort cu crema de unt, e recomandat sa-l serviti dupa ce a stat 20-30 de minute la temperatura camerei, sa se inmoaie un pic untul din crema.

Tort cu kranz si ciocolata

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: