Muffins (briose) cu capsuni si migdale

pleziruri - Muffins cu capsuni

Fie ca ne bucuram de ele la micul dejun, fie mai incolo in zi la un ceai sau o cafea, aceste briose cu capsuni si aroma delicata de migdale si fistic ne indulcesc si ne inveselesc ziua. Se pot face si cu capsuni congelate, dar este de preferat sa le facem acum cand avem capsuni proaspete si parfumate din abundenta.

Pentru o portie de muffins cu capsuni si migdale (16 bucati mi-au iesit) avem nevoie de:

  • 280g faina
  • 50g faina de migdale (migdale macinate)
  • o lingurita rasa praf de copt
  • o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 90g unt
  • 120g zahar tos
  • 2 oua
  • 150g iaurt
  • 100g smantana
  • o lingurita extract de vanilie
  • un praf de sare

Pentru Streusel (crocant, crumble):

  • 60g faina
  • 40g zahar
  • 50g unt rece
  • 30g fistic (sau migdale)

Cum am facut:


Pentru faramele de aluat crocant am pus intr-un vas faina, zaharul si untul rece taiat bucatele si am amestecat cu o furculita, maruntind bucatelele de unt pana am obtinut o masa de farame. Am adaugat apoi si fisticul maruntit (nu foarte marunt) si l-am amestecat. Am pus vasul la frigider pana la utilizare.

pleziruri Muffins cu capsuni si migdale

Pentru briose, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am tapetat cu hartie speciala cavitatile tavii. Am topit untul si l-am lasat sa se racesca. Am spalat capsunile, le-am curatat si le-am taiat in patru.

Intr-un vas am amestecat faina, sarea, faina de migdale, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. In alt vas am masurat si am amestecat iaurtul, smantana si extractul de vanilie.

Separat am mixat doua minute ouale cu zaharul pana compozitia a devenit spumoasa si si-a dublat volumul. Am adaugat amestecul de iaurt si smantana, apoi untul topit racit si le-am incorporat pe rand, mixand doar atat cat a fost nevoie. Am scos o lingura din amestecul de faina si l-am amestecat cu capsunile maruntite (ca sa nu se duca la baza brioselor in timpul coptului), apoi am aduagat restul de faina in trei reprize in compozitie, mixand dupa fiecare pana la incorporare. La final am adaugat capsunile si am amestecat cu lingura, nu cu mixerul. Din momentul in care adaugam si faina amestecata cu prafurile de crestere trebuie sa lucram repede pentru ca prafurile vor reactiona cu iaurtul si smantana (care sunt acre), se va degaja dioxid de carbon care face ca aluatul sa creasca, moment in care briosele trebuie sa fie deja in cuptorul bine incalzit si sa le prinda caldura, sa ramana asa crescute.

pleziruri Muffins cu capsuni si migdale

Am distribuit compozitia in hartiile de briose pregatite pana la 3/4 din inaltime, sa aiba loc sa creasca frumos. Mi-au iesit 16 briose. Pe cele 4 ramase le-am pus in forme de muffins individuale din silicon, pe care le-am pus intr-o tava ingusta de tarta si le-am copt impreuna cu tava mare. Deasura fiecareia am presarat farame de Streusel cu fistic.

Am copt briosele 30 de minute la foc mediu (180ºC), pana au trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in briosa, iese curata fara urme de aluat necopt). Le-am lasat 5 minute sa se racoreasca in tava, apoi le-am scos pe un gratar sa se raceasca de tot.

Pentru servire, am mai presarat deasupra niste fistic tocat si zahar pudra.

pleziruri Muffins cu capsuni si migdale

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: