Prajitura cu ricotta, afine si merisoare

Prajitura cu ricotta afine si merisoare

Am gasit niste afine in frigider, pe care nu le mai manca nimeni, am adaugat niste merisoare de la congelator, am cumparat o cutiuta de ricotta si am facut o prajitura care s-a mancat urgent. Datorita branzei ricotta, prajitura este mai umeda, mai moale si, in acelasi timp, pufoasa.

In locul afinelor se pot folosi alte fructe de padure, prune taiate bucatele, daca tot e toamna 🙂 sau piersici, caise, cirese, visine. De altfel, cu cirese si ricotta gasiti pe blog si o alta reteta de prajitura, diferita de aceasta, pe care am facut-o anul trecut: Prajitura cu cirese si ricotta.

Reteta este pentru o prajitura cu ricotta, afine si merisoare coapta intr-o forma rotunda cu diametrul de 23cm. Avem nevoie de:

  • 220g faina
  • 150g zahar tos
  • o lingurita si jumatate praf de copt
  • 2 oua mari
  • 250g branza ricotta
  • o lingurita extract de vanilie
  • 80g ulei
  • 250g fructe (eu am pus 150g afine + 100g merisoare)
  • coaja rasa de la o portocala (sau lamaie, daca preferati)

Cum am facut:

Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o forma de tort detasabila cu diametrul de 23cm.

Intr-un vas am mixat ricotta cu zaharul, vanilia si coaja de portocala pana s-a omogenizat compozitia. Am adaugat pe rand ouale, apoi uleiul, mixand dupa fiecare pana la incorporare. Am pus deoparte o lingura de faina din cantitatea totala. Am amestecat restul de faina cu praful de copt, apoi am adaugat-o la compozitie in trei reprize, mixand dupa fiecare sa se incorporeze.

Am amestecat jumatate din fructe cu lingura de faina pusa deoparte, apoi le-am adaugat la compozitie si le-am amestecat usor cu lingura sa se incorporeze. (Am amestecat fructele cu faina inainte de a le amesteca in aluat ca sa nu se duca toate la baza prajiturii in timpul coptului si sa fie repartizate uniform in toata prajitura).

Prajitura cu ricotta afine si merisoare

Am turnat compozitia in tava pregatita si am presarat deasupra cealalta jumatate de fructe.

Am copt prajitura 45 de minute la foc mediu (180ºC) pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in prajitura, trebuie sa iasa curata, fara urme de aluat necopt). Cuptorul nu se deschide in primele 20 de minute!

Am scos prajitura din tava si am lasat-o sa se raceasca. Pentru servire, se poate pudra cu zahar.

A mers de minune la cafeaua mea de dimineata…

Prajitura cu ricotta afine si merisoare

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: