Tort cu portocale

Tort cu portocale

Mi-am propus de mult timp sa refac acest tort cu portocale, a carui reteta este foarte veche… se afla pe una din primele pagini ale caietului meu cu retete. L-am facut acum, de Anul Nou si m-am gandit sa impartasesc cu voi reteta. Sunt sigura ca o sa va placa. Este un tort delicios, mai usor, racoritor, aspectuos, de sezon, care nu ia foarte mult timp pentru preparare si nu este dificil de pregatit.

Tort cu portocale

Pentru un tort cu portocale cu diametrul de 23cm avem nevoie de:

Pentru blat: (Blatul poate fi inlocuit cu piscoturi!)
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar tos
  • 3 linguri faina
  • coaja rasa de la jumatate de lamaie
  • jumatate de lingurita extract de vanilie
  • o lingurita zeama de lamaie
Pentru crema:
  • vreo 6-7 portocale mai mici
  • 4 oua
  • 150g zahar tos
  • 2 linguri faina
  • 250ml lapte
  • coaja rasa de la o portocala
  • o lingurita extract de vanilie
  • 12g gelatina + apa foarte rece
  • 400ml smantana pentru frisca foarte rece (ca sa se bata bine, smantana trebuie sa fie foarte rece)
Pentru insiropat:
  • sucul proaspat stors de la o portocala
  • optional, 2 linguri lichior de portocale
Cum am facut:

Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o cratita cu diametrul de 23 cm (aceeasi cratita pe care o voi folosi la asamblarea tortului).

Intr-un bol micut am amestecat bine zaharul cu coaja rasa de lamaie.

Tort cu portocale

Intr-un vas mare am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat o jumatate de lingurita extract de vanilie, o lingurita zeama de lamaie si zaharul aromat cu coaja de lamaie in 3 reprize, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am adaugat apoi galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon, apoi faina cernuta, pe care am incorporat-o tot asa usor prin miscari de rasturnare de jos in sus. Am turnat compozitia in cratita pregatita si am pus-o in cuptorul incalzit la foc mijlociu (180ºC). Am copt 30 de minute, pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Cuptorul nu se deschide 20 de minute.

Am trecut cu un cutit pe marginea blatului sa-l desprind de cratita si l-am scos din cratita prin rasturnare. L-am lasat pe un gratar sa se raceasca.

Pentru crema cu portocale am pus mai intai foile de gelatina la hidratat in apa rece suficienta cat sa le acopere bine. Am pus laptele la fiert impreuna cu coaja rasa de la o portocala. Cand a inceput sa fiarba, am oprit focul, am acoperit vasul si am lasat sa infuzeze 10 minute. Apoi am infierbantat din nou laptele pentru a face crema de patiserie.

Intr-un vas care poate fi pus apoi pe foc, am pus cele 4 galbenusuri si 100g zahar si le-am amestecat cu telul pana s-au deschis la culoare, apoi am adaugat faina si am amestecat din nou sa se incorporeze. Am turnat laptele fierbinte strecurat de coaja de portocala in 3 etape peste crema de oua si am amestecat, apoi am pus vasul pe foc mediu, amestecand continuu cu telul pana crema s-a ingrosat. Am luat-o de pe foc si am adaugat in ea extractul de vanilie si gelatina hidratata, scursa de surplusul de apa. Am amestecat bine si am lasat-o deoparte.

Tort cu portocale

Am batut cele 4 albusuri spuma tare. Am adaugat apoi treptat 50g zahar, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa.Am adaugat bezeaua in crema calda in patru reprize, amestecand de fiecare data cu spatula de silicon usor, doar prin rasturnare de jos in sus, pana la incorporarea totala a bezelei in crema. Am lasat crema deoparte (in bucatarie, nu la rece) sa se raceasca pana la temperatura camerei.Din cand in cand am amestecat usor in ea.Tort cu portocale

Intre timp am pregatit portocalele pentru asamblarea tortului. Le-am curatat de coaja, taind cu cutitul inclusiv coaja alba din interior, apoi le-am feliat in rondele de aprox. jumatate de cm grosime. Am uns cratita in care am copt blatul (desigur, spalata si uscata in prealabil) cu un pic de ulei, apoi am tapetat-o cu folie de plastic (folia se pune mai usor daca cratita e unsa cu ulei pentru ca se lipeste). Am aranjat apoi rondelele de portocala mai intai pe fundul cratitei, apoi am pus un rand  si pe margini.

Am batut frisca semitare (cand o adaugam in creme, frisca nu trebuie batuta pana la capat pentru ca pot sa ramana cocoloase in crema) si am adaugat-o in crema racita la temperatura camerei. Mai intai am pus o lingura de frisca, am amestecat-o, apoi am pus si restul de frisca si am incorporat-o usor, prin miscari de rasturnare de jos in sus.

Am turnat crema in cratita, peste portocale si deasupra am pus blatul. Am acoperit cratita cu folie alimentara si am pus-o la frigider pentru 5 ore sa se inchege gelatina si sa se intareasca crema.

Am stors apoi sucul de la o portocala, am adaugat 2 linguri de lichior de portocale si am insiropat blatul. Am pus un platou peste cratita si am rasturnat tortul pe  platou printr-o miscare ferma. Am indepartat folia.

Tortul poate fi taiat acum felii si servit.

Va doresc un an nou plin de bucurii!! La multi ani!

Tort cu portoc

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: