Cheesecake cu lamaie

 

Cheesecake cu lamaie

Pentru mine, acest cheesecake cu lamaie este perfectiunea intruchipata. Eu iubesc cheesecake-ul si iubesc lamaia si este posibil sa fiu subiectiva, dar va invit sa-l incercati si sa-mi spuneti voua cum vi se pare.

Este compus din baza obisnuita de biscuiti sfaramati, crema de cheesecake aromata bine-nteles cu lamaie si garnisit cu un curd de lamaie galben lucios, o explozie de aroma de lamaie. Cheesecake-ul cu lamaie e dulce-acrisor, cremos si catifelat, aromat si savuros.

Cheesecake cu lamaie

Reteta este pentru un cheesecake cu lamaie cu diametrul de 23cm. Avem nevoie de:

Pentru blatul de biscuiti:
  • 200g biscuiti
  • 110g unt
Pentru cheesecake:
  • 600g crema de branza
  • 150g zahar tos
  • 3 oua mari (eu am pus 4 mici)
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 60ml suc de lamaie proaspat stors (∼ 2 lamai)
  • o lingurita extract de vanilie
  • 200ml smantana pentru frisca
Pentru curdul de lamaie:
  • 4 galbenusuri
  • 140g zahar tos
  • 80ml suc de lamaie proaspat stors (∼ 2 lamai)
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 75g unt (82% grasime)
Pentru decor:
  • cateva coji de lamaie confiate
  • zahar tos
Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am incalzit cuptorul la foc tare (200ºC) si am tapetat cu hartie de copt fundul unei tavi de tort detasabile cu diametrul de 23cm (marginile hartiei raman in afara tavii). Am uns cu unt marginea interioara a tavii.

Cheesecake cu lamaie

Am topit untul si am maruntit biscuitii, am turnat untul peste biscuiti si am amestecat. I-am pus în forma de tort  și i-am presat cu dosul lingurii pe fundul tavii și pe margine de vreo 2-3 cm. Apoi am invelit tava în folie de aluminiu pentru ca untul care se scurge din tava in timpul coacerii sa nu murdareasca și cuptorul. In plus, am pus forma cu cheesecake-ul intr-o alta tava cand l-am bagat la cuptor. Folia si tava suplimentara au si rolul de a feri cheesecake-ul de caldura prea mare in timpul coacerii. In mod normal, cheesecake-ul se coace in bain marie. Am pus forma în frigider pana am preparat crema.

Am ras fin coaja de la o lamaie si am amestecat-o cu zaharul.Aici puteti vedea cum rad eu coaja de lamaie. Pentru 60ml suc avem nevoie cam de doua lamai. Asa ca, eu am ras inca o lamaie si am pus coaja rasa invelita intr-o bucatica de folie de plastic la congelator pentru cand am nevoie la alte deserturi. Apoi am stors cele doua lamai si am masurat intr-un pahar gradat 60ml.

Am batut frisca doar pana mixerul a inceput sa lase urme in ea. Am pus-o deoparte.

Cheesecake cu lamaie

Intr-un vas mai mare, am mixat 5 secunde crema de branza, apoi am adaugat  zaharul aromat cu coaja de lamaie si am mixat pana a devenit din nou cremoasa. Am adaugat pe rand ouale, mixand dupa fiecare la viteza mica doar pana la incorporare. Apoi am adaugat vanilia si sucul de lamaie si am mai mixat putin. La final, am incorporat usor cu lingura frisca batuta.

Am turnat compozitia in tava, peste stratul de biscuiti. Am pus tava cu cheescake-ul intr-o alta tava mai mare si am pus-o in cuptor. Imediat am redus focul la minim. Dupa vreo jumatate de ora temperatura a ajuns la 150ºC si asa a ramas pana la final.  Am copt cheesecake-ul o ora si 20 de minute. Este gata cand, daca scuturam putin tava, partea din mijloc inca mai tremura un pic. Am scos cheesecake-ul din cuptor si am trecut imediat cu un cutit cu lama subtire pe marginea tavii, ca sa-l desprind de tava. L-am lasat sa se raceasca complet in bucatarie, apoi l-am pus vreo 4 ore la frigider (cel mai bine peste noapte).

Pentru curdul de lamaie, am pus mai intai la fiert apa de doua degete intr-o cratita pentru baia de aburi. Am taiat untul cubulete si l-am lasat deoparte.

Cheesecake cu lamaie

Am ras coaja de la alte doua lamai si am pus din nou una la pastrare la congelator. Am stors apoi cele doua lamai si am masurat sa am 80ml. Intr-un vas, care se potriveste peste cratita cu baia de aburi, am pus galbenusurile, zaharul, sucul de lamaie si coaja rasa fin de la o lamaie. Le-am amestecat bine, apoi am pus vasul pe aburi si am fiert curdul 20 de minute, pana a inceput sa se ingroase. Cat a stat pe aburi, am amestecat constant, dar nu chiar continuu. Dupa 20 de minute l-am luat de pe aburi si am adaugat untul taiat cubulete. Am amestecat sa se incorporeze, apoi am strecurat curdul printr-o sita fina. L-am acoperit cu folie si l-am pus la rece.

Dupa ce a stat la frigider vreo 4 ore, am scos cheesecake-ul din tava. Am trecut din nou cu un cutit pe marginea tavii sa se desprinda de tava, apoi am deschis inelul, l-am scos si am transferat cheesecake-ul pe un platou. Deasupra am pus curdul de lamaie si am decorat cu coaja de lamaie confiata tavalita prin zahar tos.

Cheesecake cu lamaie

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: