Prajitura cu rom si glazura de ciocolata

Prajitura cu rom si glazura de ciocolata

Reteta prajiturii cu rom si glazura de ciocolata este una veche, care mie mi-a placut dintotdeauna. In caietul meu cu retete se chema simplu: Prajitura cu glazura. Aici am ales sa o descriu un pic in titlu, sa stiti la ce sa va asteptati. Este o prajitura fina, usor de facut si, daca va place aroma de rom, sigur o s-o indragiti.

Reteta este pentru o prajitura cu rom si glazura de ciocolata coapta in tava de 36*24cm. Avem nevoie de urmatoarele:

Pentru blat:
  • 5 oua
  • 100g zahar tos
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 10 linguri lapte (sau apa)
  • 150g faina.
  • jumatate de lingurita praf de copt
Pentru crema:
  • 300ml lapte
  • 2 oua
  • 150g zahar tos
  • 4 linguri (70g) faina
  • 150g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • o fiola aroma vanilie
  • 2 fiole aroma rom
Pentru glazura:
  • 100g ciocolata neagra
  • o lingura ulei
Cum am facut:


Pentru blat, am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o tava dreptunchiulara de prajitura de 36*24cm.

Intr-un vas am amestecat faina cu praful de copt si am lasat-o deoparte.

In alt vas am mixat galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana s-au deschis la culoare si si-au dublat volumul, apoi am adaugat pe rand cele 10 linguri de lapte, mixand in continuare. Am adaugat si faina si am mai mixat un pic sa se incorporeze.

Prajitura cu rom si glazura de ciocolata

Separat am mixat albusurile spuma tare, apoi le-am adaugat in compozitia de galbenusuri si le-am incorporat usor, cu lingura, prin miscari de rasturnare de jos in sus.

Am turnat compozitia in tava pregatita si am nivelat-o. Am pus tava in cuptor si am copt blatul 25 de minute la foc mediu (180ºC) pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata, fara urme de aluat necopt). Am trecut cu un cutit pe marginea blatului sa-l desprind de tava, apoi l-am scos din tava prin rasturnare. L-am pus pe baza pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca.

Pentru crema, am pus mai intai laptele sa se infierbante. Intr-un vas care poate fi pus pe foc, am amestecat cu telul foarte bine mai intai ouale cu zaharul, apoi am adaugat faina. Am amestecat sa se incorporeze, apoi am adaugat si laptele fierbinte in trei reprize. Cand tot laptele a fost incorporat, am pus vasul pe foc mediu si am amestecat continuu cu telul pana crema s-a ingrosat. Am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se raceasca complet.

Prajitura cu rom si glazura de ciocolata

Intr-un vas am mixat untul pana a devenit spumos. Am adaugat aromele de vanilie si de rom in crema racita, apoi am adaugat treptat crema in unt, mixand  pana la incorporarea completa. Am pus crema pe blatul racit si am nivelat-o. Am pus prajitura la frigider pentru o ora sa se intareasca crema.

Pentru glazura, am topit pe aburi ciocolata impreuna cu uleiul, apoi am intins-o calda peste crema racita. Am mai pus prajitura pentru inca 10 minute la rece sa se intareasca si glazura, apoi am taiat-o felii.

Prajitura cu rom si glazura de ciocolata

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: