Am ajuns la postul cu numărul 50. Vă mulțumesc că îmi treceți pragul și vă invit să sărbătorim cu o felie de tort personalizată pe gustul fiecăruia.
Tortul de ciocolată fără făină poate fi servit în multe variante. Mie mi-a plăcut cel mai mult cea cu curd de portocale. Dar poate e din cauză că nu am mâncat de mult portocale. Era culmea să prefer varianta cu căpșuni….
Pentru un tort cu diametrul de 23 cm avem nevoie de:
- 6 ouă
- 140g ciocolata neagra
- 100g zahăr tos (eu am pus zahăr brun)
- 70g unt
- o lingură rom (opțional)
! Cantitățile de ciocolată și unt pot fi mărite până la 340g ciocolată, respectiv 170g unt. Am încercat… e yamy…..
Cum am făcut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am încălzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) și am pregătit o formă de tort cu diametrul de 23cm, pe care am uns-o cu unt și i-am tapetat apoi fundul cu hârtie de copt.
Am topit ciocolata împreună cu untul tăiat cubulețe pe baie de aburi, apoi am lăsat-o să se răcească la temperatura camerei.
Am separat gălbenușurile de albușuri și am mixat gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până s-au deschis la culoare și și-au dublat volumul. Apoi am adăugat amestecul de ciocolată și unt și am mixat.
Separat, am bătut albușurile cu un praf de sare spumă tare, apoi am adăugat o lingură de rom și câte puțin din cealaltă jumătate de zahăr mixând în continuare până am obținut o spumă tare și lucioasă și am terminat de adăugat zahărul. Am încorporat apoi ușor albușurile în amestecul de gălbenușuri și ciocolată, cu o spatulă, doar prin răsturnare.
Am turnat imediat compoziția în tava pregătită, am nivelat și am copt 25 de minute la foc mediu. Nu trebuie să exagerăm cu coptul pentru că s-ar usca prea tare, tortul trebuie să rămână mai umed în interior. El crește mult în timpul coptului, iar când îl scoatem din cuptor se lasă.
Am lăsat tortul să se răcească.
Variantele de servire sunt multe. O să vă arăt ce am încercat eu.
Tortul de ciocolată fără făină se poate consuma simplu, pudrat cu zahăr sau alături de un moț de frișcă bătută sau o bilă de înghețată (pe asta n-am încercat-o).
O altă variantă, de sezon, este cea cu căpșuni și sos (coulis) de căpșuni. Pentru sos, am pasat căpșunile foarte fin cu blenderul (cine dorește, le poate trece apoi și prin sită pentru a reține semințele), apoi le-am amestecat cu zahăr pudră după gust și o lingură de zeamă de lămâie și, gata sosul. Am tăiat câteva căpșuni cubulețe, le-am așezat pe felia de tort, iar peste căpșuni am turnat sosul. Foarte bun….
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Desigur, în loc de capsuni putem să folosim fructe de pădure sau alte fructe.
Mie mi-a plăcut foarte mult varianta cu curd de portocale. Pentru curd, am pus într-un castron, pe baie de aburi: 2 ouă, coaja rasă de la 2 portocale, 40 ml suc de portocale proaspăt stors, 50g zahăr tos, 50g unt. Am amestecat continuu 15-20 de minute, până s-a îngroșat, apoi l-am strecurat imediat. L-am lăsat să se răcească, apoi am garnisit cu el felia de tort.
Am încercat și un sos de fistic (creme anglaise sau cremă englezească, pe care o folosim și la mousse-uri sau bavareze). Pentru acesta avem nevoie de: 250ml lapte, 15g pastă de fistic, 2 gălbenușuri, 40g zahăr tos.
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Mai întâi am pus fisticul în râșnița de cafea și l-am râșnit până s-a făcut pastă. Am pus o cratiță cu apă să fiarbă pentru baia de aburi. Am pus laptele să se înfierbânte, apoi am pus în el pasta de fistic și am amestecat. Între timp, într-un vas care poate fi pus peste cratița cu aburi, am mixat galbenușurile cu zahărul până s-au deschis la culoare și și-au dublat volumul. Am turnat apoi laptele fierbinte (cu fistic) în fir subțire peste gălbenușuri, apoi am transferat vasul pe baia de aburi. Am amestecat continuu 15-20 minute până s-a îngroșat. Crema englezească este gata atunci când „acoperă” lingura și când rămâne urma degetului dacă trasăm o linie pe lingura cu crema. Am luat crema de pe aburi și am strecurat-o imediat. Am lăsat-o să se răcească și am servit-o alături de o felie de tort de ciocolată.
Dacă nu vă place fisticul, crema englezească poate fi aromată cu vanilie (infuzați păstaia de vanilie despicată pe lungime în laptele fierbinte, înainte de a-l adăuga la gălbenușuri) sau cu cafea (înlocuiți 50ml lapte cu 50ml cafea tare sau adăugați o linguriță de cafea solubilă în lapte).
Ultima mea propunere de garnitură pentru tortul de ciocolată este cea cu cremă de brânză, pe care eu am făcut-o în două variante: cu vanilie și cu unt de arahide. Am tăiat tortul în două și am umplut o jumătate cu cremă de brânză cu vanilie și cealaltă jumătate cu cremă de brânză cu unt de arahide, adică „am împăcat și capra și varza” 🙂
Pentru crema de branza (aceeași ca aici) avem nevoie de: 400g cremă de brânză, 250g unt (82% grăsime) la temperatura camerei, 200g zahăr pudră cernut și o lingură extract de vanilie / 4 linguri unt de arahide. Am mixat crema de brânză cu untul moale, apoi am adăugat treptat zahărul pudră, mixând în continuare. Am împărțit crema în două, am pus în jumătate vanilie și în cealaltă jumătate unt de arahide. Am turnat cremele cu ajutorul unui poș cu dui rotund de 17mm și am presărat bucățele de căpșuni și frunzulițe de mentă pe crema de vanilie și boabe sparte de cacao pe crema cu unt de arahide. Arată bestial, nu? 🙂
Spor la prăjiturit!
Arata intr-un mare fel! Felicitari!
Multumesc! Ma bucur ca-ti place. E simplu si frumos. Si gustos 🙂
dar ptr un diametru de 28 de cm?
Bine ați venit! Pentru un tort cu diametrul de 28cm aveți nevoie de o dată și jumătate din cantitatea de ingrediente. Înmulțiți totul cu 1,5….9 ouă, 210g ciocolată etc.
Util este și articolul următor http://pleziruri.ro/2014/09/15/tava-mea-are-alta-dimensiune-decat-cea-din-reteta/
Ce marcă de crema de brânză folositi?
K Classic de la Kaufland