Este cel mai simplu tort cu capsuni posibil. Se face repede si se mananca si mai repede…
Pentru un tort mai mic, de 18cm diametru, avem nevoie de:
Pentru blatul pandispan:
- 4 oua
- 80g zahar tos
- 100g faina
- jumatate de lingurita pudra de vanilie (sau seminte de vanilie, zahar vanilat)
Pentru umplutura:
- 400g capsuni
- o lingura zahar tos
- 300g smantana fermentata (smantana normala, nu pentru frisca) cu cel putin 25% grasime
- 60g zahar pudra
- o lingurita extract de vanilie
Pentru decor:
- 4 capsuni
- 100ml smantana pentru frisca foarte rece
- o lingurita zahar pudra
Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am spalat capsunile, le-am taiat cubulete, le-am amestecat cu o lingura de zahar si le-am lasat deoparte sa-si lase sucul. Din cand in cand le-am mai amestecat.
Pentru pandispan, am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC) si am uns cu unt si tapetat cu faina o forma de tort detasabila cu diametrul de 18cm.
Intr-un vas am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat zaharul treptat si am mixat in continuare la viteza mare pana am obtinut o spuma tare si lucioasa. Am adaugat galbenusurile si le-am incorporat usor cu spatula de silicon. Apoi am cernut faina amestecata cu pudra de vanilie peste compozitie si am incorporat-o tot usor cu spatula, prin miscari de rasturnare.
Am turnat compozitia in tava pregatita si am copt 30 de minute la foc mijlociu (180ºC) pana a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara urme de aluat necopt). Cuptorul nu se deschide in primele 20 de minute.
Am scos tava din cuptor, am trecut cu un cutit cu lama subtire pe marginea tavii, apoi am scos blatul din tava si l-am pus pe un gratar sa se raceasca.
Am pus capsunile intr-o strecuratoare sa se scurga.
Cand s-a racit blatul, i-am decupat cu un cutit mijlocul, lasand o margine de 1cm de jur imprejur. Am scos miezul pandispanului, lasand si la baza un strat de aproximativ 1 cm grosime. Am maruntit tot miezul scobit, apoi am pus deoparte 2-3 linguri pentru partea de deasupra tortului.
Pentru umplutura, am pus smantana intr-un vas mai mare si am amestecat-o usor cu lingura cu zaharul pudra cernut si extractul de vanilie. Am adaugat miezul de pandispan maruntit si am amestecat usor. Apoi am adaugat capsunile scurse si am mai amestecat putin sa se incorporeze.
Am insiropat marginile tortului cu sucul lasat de capsuni. Daca doriti sa-l insiropati mai mult, eventual si la baza, puteti face un sirop fierband 2 minute 100ml apa, 50g zahar, aromat cu vanilie, lamaie, portocala etc.
Am umplut apoi pandispanul scobit cu crema de capsuni cu smantana si am presarat deasupra faramele de miez lasate deoparte.
Am pus tortul o ora la frigider.
Pentru decor, am batut frisca tare astfel: am mixat smantana 1 minut la viteza mica, am adaugat zaharul si am mixat in continuare la viteza mare pana s-a intarit. Este important ca smantana pentru frisca sa fie foarte rece ca sa se bata bine.
Am decorat cu frisca batuta si capsuni.
Spor la prajiturit!
Pentru o tava cu diametrul de 28 cm ar trebui sa dublez cantitatile sau cum sa procedez?
Pentru tava de 28cm ar trebui cam 2,5 x cantitatile pentru tava de 18cm.
Eu calculez dupa suprafata … pt tava de 18cm supraf= 254cm patrati, iar pentru cea de 28cm= 615 cm patrati… 615/254= 2,4
Vezi si articolul http://pleziruri.ro/2014/09/15/tava-mea-are-alta-dimensiune-decat-cea-din-reteta/