Va prezint aici cateva dintre cartile din care ma inspir eu atunci cand fac cate un desert.
Prima mea carte de bucate, din care am invatat si sa gatesc, dar si sa fac prajituri, a fost Cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Daca vreti sa regasiti in mancarurile si deserturile voastre gustul copilariei, va recomand cu drag aceasta carte. Pe blog, gasiti mai multe prajituri facute dupa retetele Silviei Jurcovan: Prajitura Greta Garbo, aluatul cu osanza pentru Smerchifle – Haiose, aluatul oparit – de ecler, Prajitura Kranz (Griliaj).
Aparuta in 1975 cu titlul „Carte de bucate pentru tinere gospodine”, a fost completata cu noi retete in 1975, cand a aparut sub denumirea de „Carte de bucate”. De atunci a fost reeditata de mai multe ori, cea mai recenta aparitie fiind cea de la Editura Humanitas, pe care o gasiti in librarii imbracata in haine noi, avand o coperta cartonata si frumos colorata.
Coperta cartii a fost schimbata de mai multe ori de la aparitie. Cartea mea arata asa, dar ceva mai jerpelita, miroase a vanilie si scortisoara si e plina de insemnari.
Prima carte de patiserie – cofetarie, pe care mi-am cumparat-o atunci cand m-am hotarat sa fac ceva cu pasiunea mea pentru prajiturit, a fost Patisserie & Baking Foundations – Classic Recipes, scrisa de chefii de la Le Cordon Bleu. Cartea prezinta 141 de retete clasice ale patiseriei franceze si nu numai, in fotografii foarte frumoase, explicand in detaliu tehnicile folosite pentru preparare, dar si istoria fiecarui desert.
Cartea lui Pierre Herme (unul dintre cei mai mari patiseri francezi contemporani), Le Larousse des Desserts, a aparut pentru prima data in 1997 si a fost reeditata de foarte multe ori de atunci. Cuprinde in jur de 800 de retete clasice si moderne, retete de baza pentru aluaturi, blaturi, creme, mousseuri, informatii despre ingrediente si multe alte lucruri interesante pentru pasionati sau profesionisti. Este o adevarata enciclopedie a deserturilor. Eu am avut norocul sa primesc aceasta carte si imi este de mare ajutor.
.
Österreichische Mehlspeisen este o culegere de retete din diferite zone ale Austriei. Din aceasta carte gasiti pe blog, incercata de mine, reteta de Tort Vienez cu mere si nuca si reteta de Strudel.
.
Dulciuri de casa, din colectia Gastronomica, este o coletectie de retete de prajituri de casa, dar si de torturi, checuri, biscuiti si alte deserturi.
.
.
.
O alta carte din care m-am inspirat deja pentru mai multe pleziruri, este cartea Ciocolata de la Academia Barilla, pe care mi-a adus-o Mos Craciun. Sunt prezentate in carte 50 de retete simple care, bine-nteles, contin toate ciocolata.
.
.
Cartea aceasta este de fapt un e-book cumparat de pe Google Play. Prezinta in amanunt tehnica de preparare a aluatului de choux, dar si multe retete de creme cu care pot fi umplute cojile de ecler (crema de patiserie, crema mousseline, mousse-uri, chantilly) si diverse glazuri.
O colectie de 50 de retete scrise pe cartonase, cu imaginea produsului final, puse intr-o cutiuta practica din metal. Contine o varietate de retete simple si apetisante, din care m-am inspirat deja pentru cateva prajituri.
.
Este o carte in limba germana cu retete de prajituri, torturi si alte deserturi de demult din Transilvania. Gasiti de asemnea in carte si o colectie bogata de retete de gemuri si dulceturi.