Prajitura-tort cu mere si migdale

Prajitura tort cu mere si migdale

Mi-a fost pofta de o prajitura cu mere si am cautat o reteteta noua. Nu stiu de unde mi-a venit, dar m-am gandit ca sigur pe site-urile nemtesti, din Austria sau Germania, o sa gasesc ceva bun. Si am gasit. Apoi am trecut imediat la treaba. Rezultatul a fost peste asteptarile mele. Este chiar foarte buna prajitura aceasta, imi place mai mult decat Tortul vienez cu mere si nuca.

Pentru o forma de tort rotunda cu diametrul de 23 cm, neaparat detasabila, avem nevoie de:

Pentru aluat:

  • 220g faina
  • 30g migdale macinate
  • 125g zahar pudra
  • un praf de sare
  • 150g unt la temperatura camerei
  • un ou mai mic
  • semintele unei pastai de vanilie (sau folositi zahar vanilat)

Pentru umplutura:

  • 6-7 mere (aprox. 1 kg)
  • zeama de la o lamaie
  • 150g unt la temperatura camerei
  • 125g zahar tos
  • o lingurita extract de vanilie
  • jumatate de lingurita scortisoara macinata
  • un ou
  • 100g faina
  • 250ml smantana pentru frisca
  • optional 2 linguri de stafide
  • 100g migdale felii

Cum am facut:

Pentru aluat, am cernut faina impreuna cu zaharul pudra si sarea. Am adaugat migdalele macinate, untul moale, semintele de la o pastaie de vanilie si oul si am amestecat torul cu mana pana am obtinut un aluat omogen. L-am invelit in folie de plastic si l-am pus doua ore la frigider.

Dupa cele doua ore de repaus, am intins cu sucitorul o foaie cat de cat rotunda, mai mare cu 6-7cm decat forma de tort. Am transferat foaia in tava unsa in prealabil cu unt. Eu am lucrat pe o foaie de silicon si am luat foaia de aluat cu tot cu foaia de silicon si am ratsurnat-o peste tava. Apoi am aranjat-o astfel incat sa fie acoperit si fundul si marginea tavii pana sus. Am intepat din loc in loc aluatul cu furculita si am pus tava la frigider.

Pentru ca, dupa ce am pus tava in cuptor, a inceput sa curga untul din ea, va sfatuiesc sa inveliti tava in folie de aluminiu. Eu am scos prajitura din cuptor dupa 20 de minute si am invelit-o.

Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).

Prajitura-tort-cu-mere-si-migdale3

Pentru umplutura, am spalat merele, le-am curatat de coaja, le-am taiat in patru si am scos casuta semintelor. Apoi le-am taiat in felii mai subtiri. Le-am amestecat apoi cu sucul de lamaie proaspat stors ca sa nu se oxideze si sa-si pastreze culoarea alba. Le-am aranjat in tava, peste aluat.

Am batut frisca si am lasat-o deoparte.

Intr-un vas am mixat untul moale cu zaharul si scortisoara, am adaugat apoi oul si extractul de vanilie, le-am incorporat, apoi am adaugat faina. Am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa. Am adaugat frisca batuta si am incorporat-o usor cu spatula. Daca folositi stafide, acum se adauga si ele. Eu nu am avut.

Am distribuit compozitia in tava, peste mere si am nivelat-o. Deasupra am presarat feliile de migdale si am pus tava in cuptor. Am copt 60 de minute la foc mediu, pana prajitura s-a rumenit frumos. Apoi eu am pus-o trei minute sub grill sa se prajeasca mai bine migdalele, dar asta e optional.

Am lasat-o sa se raceasca in tava, apoi am scos-o cu grija pe un platou.

Se serveste la temperatura camerei, pudrata cu zahar. Mmmm….. imi ploua in gura. Ma duc sa mai mananc o felie….

Prajitura tort cu mere si migdale

Spor la prajiturit!

 

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: