Prajitura Louise (Louise cake)

Prajitura Louise

Louise cake a fost multa vreme o prajitura foarte indragita in Noua Zeelanda. Acum este considerata de moda veche, dar mie imi plac retetele vechi, asa ca m-am gandit sa o incerc. Este compusa dintr-un strat de aluat sfaramicios, un strat de dulceata de zmeura sau prune si un strat de bezea cu cocos, adica o combinatie delicioasa. Originile sale nu sunt foarte clare, dar se presupune ca a fost creata pentru nunta printesei Louise, fiica reginei Victoria.

Pentru o tava de aproximativ 22*36cm, avem nevoie de:

Pentru aluatul sfaramicios:

  • 150g unt la temperatura camerei
  • 150g zahar tos
  • 375g faina
  • 2 lingurite cu varf praf de copt (3/4 dintr-un pliculet)
  • un praf de sare
  • 3 galbenusuri
  • o jumatate de lingurita pudra de vanilie Bourbon sau semintele unei pastai de vanilie sau o lingurita extract de vanilie

Pentru bezeaua cu cocos:

  • 3 albusuri
  • o lingurita extract de vanilie
  • 150g zahar tos
  • 50g cocos ras uscat si 50g cocos ras proaspat (eu asa am pus, dar se poate pune tot cocosul uscat sau tot cocosul proaspat, dupa gust)

In plus:

  • 3/4 dintr-un borcan de dulceata de zmeura

Cum am facut:
[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]

Am incalzit cuptorul la foc mediu (180ºC) si am uns usor cu unt fundul unei tavi de 36*22cm.

Intr-un vas, am amestecat faina cu sarea, praful de copt si pudra de vanilie si le-am lasat deoparte.

In alt vas, am mixat 1 minut untul cu zaharul, apoi am adaugat pe rand galbenusurile, mixand dupa fiecare. Daca folositi extract de vanilie, acum e momentul sa-l adaugati. Am adaugat apoi toata faina o data si am mai mixat putin. Am obtinut, nu un aluat propriu-zis, ci, niste farame de aluat, pe care le-am turnat in tava si le-am presat bine cu mana pe fundul tavii. Am nivelat apoi cu o rola mica. Am pus tava in cuptor si am copt 10 minute la 180ºC, dupa care am lasat-o sa se racoreasca un pic pana am facut bezeaua.

Prajitura-Louise

Pentru bezeaua cu cocos, am batut albusurile spuma tare, apoi am adaugat extractul de vanilie si zaharul treptat, mixand in continuare pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Am incorporat apoi in ea usor, cu lingura, nuca de cocos rasa uscata.

Am pus dulceata pe foaia calduta si am intins-o uniform, iar peste dulceata am intins bezeaua cu cocos. Deasupra de bezea am presarat nuca de cocos rasa proaspata. Data viitoare voi pune mai mult cocos, atat in bezea cat si deasupra.

Prajitura-Louise4

Va recomand sa folositi si nuca de cocos proaspata, care are o aroma mai intensa decat cea uscata. Nuca de cocos proaspata se pregateste cum am aratat la Prajitura cu ananas si cocos. Daca nu folositi tot miezul o data, el se poate congela. Eu acum am folosit nuca de cocos congelata ce mi-a ramas de la prajitura amintita.

Am pus tava din nou in cuptor si am mai copt 30 de minute la 170ºC, pana s-a rumenit usor cocosul de deasupra si s-a uscat bezeaua. Am lasat prajitura sa se raceasca in tava, apoi am taiat-o felii potrivite.

Fiind o prajitura destul de dulce, se poate servi alaturi de zmeura proaspata sau alaturi de un mot de frisca batuta neindulcita. De asemenea, merge de minune langa o cafea.

Prajitura Louise

Spor la prajiturit!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Prajitura Louise (Louise cake)

Adaugă un comentariu: