Tort parfait de ciocolata cu zmeura

Tort parfait cu ciocolata si zmeura

Parfait-ul este un desert rece, deci foarte potrivit pentru zilele călduroase de vară. Eu vă propun o rețetă cu unt (în loc de frișcă), care-l face foarte cremos, dar și destul de consistent. Vă recomand deci să mâncați porții mici 🙂

Pentru un tort cu diametrul de 18 cm avem nevoie de următoarele:

  • 4 ouă
  • 140g zahăr tos
  • 250g unt (82% grăsime) la temperatura camerei
  • 2 linguri de cacao
  • 100g biscuiți
  • 120ml lapte rece
  • o fiolă aromă de rom (opțional)

Pentru sosul de zmeură:

  • 150g zmeura
  • 30g zahăr tos (sau după gust)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură amidon

Pentru decor:

  • o lingură cacao
  • zmeură

Cum am făcut:

Am început cu sosul de zmeură, să aibă timp să se răcească. Am ales 50g zmeură care era întreagă și am pus-o deoparte. Am pus la fiert restul de zmeură împreună cu zahărul și o lingură zeamă de lămâie. Am fiert 4-5 minute, apoi am adăugat amidonul desfăcut în 2 linguri de apă rece. Am amestecat până sosul s-a legat și a devenit din nou lucios. Am adăugat zmeura păstrată deoparte și am amestecat foarte puțin ca să nu se spargă zmeura pe cât posibil. Se poate pune toată zmeura de la început, dar eu am vrut să rămână și câteva bucăți cât de cât întregi. Am lăsat sosul să se răcească.

Tort-Parfait-cu-ciocolata-si-zmeura2

Pentru parfait, am pus la fiert o cratiță cu apă cam de două degete pentru baia de aburi. Într-un vas, care se potrivește perfect peste cratița cu baia de aburi, am pus ouăle și zahărul și am mixat 2 minute. Am mutat vasul pe aburi și am bătut compoziția în continuare cu telul 10-12 minute până s-a îngroșat crema, poi am lăsat-o  să se răcească.

Tort-Parfait-cu-ciocolata-si-zmeura3

Separat, am mixat untul moale 1-2 minute până a devenit spumos, apoi am adăugat 2 linguri de cacao cernută, biscuiții înmuiați în lapte rece și bine storși și aroma de rom. Am mixat, apoi am adăugat crema de ouă (răcită la temperatura camerei) treptat, lingură cu lingură, mixând de fiecare dată până la încorporare.

Eu am ales să fac parfait-ul sub formă de tort, dar se poate face și într-o formă de chec tapetată cu folie de plastic sau cu hârtie de copt, care se răstoarnă pe un platou când s-a răcit și s-a întărit parfait-ul.

Ca să-i dau deci formă de tort, am pus un inel de tort detașabil pe un platou, iar pe partea interioară a inelului, de jur împrejur, am pus o folie de plastic mai groasă. Am pus apoi jumătate din cremă în interiorul inelului, peste cremă am pus sosul de zmeură sub formă de inel și încă un cerculeț în centru. Am pus și cealaltă jumătate de cremă și am nivelat. Am lăsat tortul la frigider peste noapte, după care am scos inelul și folia, l-am pudrat cu cacao și l-am decorat cu zmeură.

Tort parfait cu ciocolata si zmeura

Parfait-ul se mănâncă în porții mici, rece de la frigider sau chiar de la congelator.

Tort parfait cu ciocolata si zmeura

Spor la prăjiturit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu: