Tarta-entremet cu capsuni, lamaie si busuioc

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Pentru aceia dintre voi carora le pasa de numarul de calorii din farfurie, dar si pentru cei care apreciaza un desert gustos si aratos, am pregatit un dulce fara zahar, cu care particip la competitia Green Sugar Blogger 2016.

Pentru realizarea acestei tarte-entremet m-am inspirat de la Christophe Michalak si al lui Fantastik Rhubarbe Vanile, dar ca si ingrediente nu am combinat vanilia si rubarba, ci capsunile, lamaia si busuiocul. Mi s-a parut o combinatie interesanta, astfel ca entremet-ul meu este compus dintr-o foaie de aluat de tarta frageda si crocanta, un blat moale si catifelat aromat cu lamaie, un sos de capsuni inmiresmat cu busuioc si o bavareza de capsuni. Decorul este realizat din fasii de rubarba fierte in sirop.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Daca tot l-am incercat, sa va spun parerea mea si despre indulcitorul Green Sugar, un indulcitor natural, fara calorii si cu indice glicemic zero, pe care eu l-am folosit in premiera cu aceasta ocazie. In primul rand, mi se pare usor de folosit pentru ca inlocuieste 1:1 zaharul, adica pot sa-l folosesc in retete, inlocuind simplu cantitatea de zahar cu aceeasi cantitate de Green Sugar. Ca si gust, atunci cand l-am incercat gol, mi s-a parut ca simt o idee de gust amarui, iar fiului meu i s-a parut putin… mentolat 🙂 Dar folosit in preparate, nu se simte nimic diferit de zahar. Dupa parerea mea, nu schimba gustul prajiturii. Si se poate folosi, dupa cum vedeti, atat in aluaturi, cat si in creme sau blaturi.

Regulamentul concursului cere si realizarea unei bauturi sanatoase indulcite cu Green Sugar. Eu am pregatit un Ice Tea de rubarba, a carui reteta o gasiti la finalul articolului.

Dar ca sa avem dupa ce bea Ice Tea-ul, sa trecem la treaba si sa pregatim prajitura.

Pentru o tarta-entremet cu diametrul de 23cm (8-10 portii), avem nevoie de:

Pentru aluatul fraged:

  • 75g unt rece
  • un praf de sare
  • 80g faina
  • 35g indulcitor Green Sugar pudra (sau zahar pudra)
  • un varf de cutit pudra de vanilie

Pentru blatul cu lamaie:

  • 2 oua
  • 80g indulcitor Green Sugar (sau zahar tos)
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 20ml lapte
  • 40g unt
  • 30ml ulei de masline
  • 90g faina
  • o lingurita zeama de lamaie
  • o lingurita praf de copt

Pentru sosul de capsuni cu busuioc:

  • 200g capsuni
  • 20g indulcitor Green Sugar (sau zahar tos)… mai mult sau mai putin dupa gust
  • o lingura zeama de lamaie
  • o lingura amidon
  • 2 frunze mari de busuioc

Pentru bavareza de capsuni:

  • 250g capsuni
  • 30g indulcitor Green Sugar (sau zahar tos)
  • 5g (3foi) gelatina + apa rece
  • 130ml smantana pentru frisca foarte rece
  • Pentru creme anglaise:
    • 70ml smantana pentru frisca
    • 20ml lapte
    • 1 galbenus
    • 20g indulcitor Green Sugar (sau zahar tos)

Pentru decor:

  • 3-4 tije de rubarba
  • o cana (240ml) apa
  • jumatate de cana de indulcitor Green Sugar (sau zahar tos)
  • un pliculet Tort -Gelee transparent
  • 70g smantana pentru frisca
  • 70g mascarpone
  • cateva picaturi extract de vanilie
  • cateva capsuni

Cum am facut:

[obi_random_banners align=”center” screen=”single”]
Am inceput prepararea acestei tarte de sus in jos si primul pas a fost sa fierb in sirop fasiile de rubarba pentru decor.

Am pregatit o tava de tort detasabila cu diametrul de 18cm, a carei baza am tapetat-o cu folie alimentara (de plastic), iar marginile cu o folie mai groasa, ca sa-mi fie mai usor sa scot preparatul la final.

Am spalat tijele de rubarba si le-am taiat capetii, astfel incat sa imi ramana bucati lungi si drepte (25-28cm) pe cat posibil de culoare rosie. (A fost greu sa gasesc rubarba de culoare roz- rosie; la noi se gaseste mai mult soiul verde, care doar la capatul dinspre radacina e rosu.  Asa ca eu am cumparat mai multe, sa am de unde alege). Apoi, cu un cutit de curatat legume, am taiat fasii subtiri fiecare tija de rubarba. Nu am decojit mai intai tijele pentru ca la majoritatea doar pielita de deasupra e rosie si eu aveam nevoie de rosu.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Am pus la fiert intr-o craticioara la foc mediu o cana de apa impreuna cu o jumatate de cana de indulcitor Green Sugar, amestecand din cand in cand pana a inceput sa fiarba si s-a topit indulcitorul. Apoi am redus focul si am lasat sa fiarba siropul incet. In acest sirop am pus cate 2-3 fasii de rubarba o data si le-am lasat 1 minut sa fiarba. Nu trebuie lasate mai mult de 1 minut pentru ca se inmoaie prea tare. Am scos cu o furculita fasiile de rubarba din sirop si le-am asezat pe rand pe un platou pe masura ce s-au fiert.

Am asezat apoi fasiile de rubarba fierte pe fundul tavii, suprapunandu-le un pic. Am inceput din mijloc spre margini. Fasiile de rubarba trebuie sa fie suficient de lungi incat sa acopere si 2-3cm din marginea formei. Cand am terminat de tapetat tava cu fasii de rubarba, am acoperit-o cu o folie de plastic si am pus-o la congelator pana am facut bavareza de capsuni.

Am strecurat siropul (care a primit o culoare roz foarte frumoasa) si l-am pus deoparte.

Pentru bavareza de capsuni, am spalat capsunile si le-am pasat. Am amestecat piureul de capsuni obtinut cu indulcitorul Green Sugar si l-am lasat deoparte.

Am pus gelatina la hidratat in apa rece cat sa o acopere bine.

Pentru crema englezeasca (creme anglaise) am pus la fiert mai intai o cratita cu doua degete de apa pentru baia de aburi.  Apoi am pus intr-o craticioara pe foc sa se infierbante smantana impreuna cu laptele.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Intr-un vas care se potriveste peste cratita cu baia de aburi am pus galbenusul si indulcitorul Green Sugar si am amestecat cu lingura de lemn sa se omogenizeze. Apoi am adaugat cate putin smantana fierbinte, amestecand de fiecare data pana la incorporare. Cand am terminat de adaugat smantana, am mutat vasul pe baia de aburi, unde am amestecat continuu cu lingura de lemn pana crema a inceput sa se ingroase. Nu se ingroasa mult, e gata cand acopera lingura si, daca trasam o linie cu degetul pe dosul lingurii acoperita cu crema, aceasta se mentine. Am luat vasul de pe aburi si am aduagat in crema englezeasca jumatate din gelatina hidratata, dupa ce am stors-o bine in pumn de surplusul de apa. Am amestecat sa se topeasca gelatina si sa se incorporeze, apoi am strecurat crema si am lasat-o sa se raceasca.

Am incalzit apoi piureul de capsuni (sa fie fierbinte, dar sa nu fiarba pentru ca se distruge gelatina) si am adaugat in el cealalta jumatate de gelatina hidratata scursa bine de surplusul de apa. Am amestecat sa se topesca gelatina si sa se incorporeze si am lasat si piureul sa se raceasca.

Intre timp am batut frisca semi-tare (smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece ca sa se bata bine). Cand se adauga in creme, frisca nu se bate pana la capat, sa stea bat. Se bate doar atat cat sa fie cremoasa si pufoasa.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Cand crema si piureul au ajuns la temperatura camerei, le-am amestecat, apoi am adaugat frisca batuta si am incorporat-o usor cu lingura.

Am scos tava cu fasiile de rubarba de la congelator si am turnat peste ele bavareza de capsuni pana la nivelul fasiilor de rubarba. Nu am pus chiar toata bavareza, mi-a ramas cam o jumatate de pahar, pe care am mancat-o separat.

Am acoperit din nou tava cu folie de plastic si am pus-o la congelator pentru vreo doua ore, timp in care bavareza a inghetat.

Am facut aluatul fraged si blatul cu lamaie. Am folosit o tava de tort detasabila cu diametrul de 23cm, a carei baza am tapetat-o cu un cerc de hartie de copt, apoi am uns cu unt atat hartia, cat si marginile tavii.

Am incalzit cuptorul la foc mijlociu (180ºC).

Pentru aluatul fraged, am pus intr-un vas untul rece taiat cubulete, un parf de sare, faina, pudra de vanilie si indulcitorul Green Sugar, pe care l-am transformat mai intai in pudra cu ajutorul rasnitei. (Se gaseste si Green Sugar sub forma de pudra, dar eu nu am avut). Le-am amestecat rapid cu mana pana s-au transformat in farame, pe care le-am turnat in tava pregatita, apoi le-am tasat cu degetele, astfel incat sa acopere uniform toata baza tavii. Am pus tava in cuptor si am copt 12 minute la foc mijlociu (180ºC).

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Intre timp am pregatit compozitia de blat. Intr-un vas am amestecat faina cu praful de copt si l-am lasat deoparte. Am ras lamaia si am amestecat-o bine cu indulcitorul Green Sugar. Am mixat apoi ouale amestecate cu indulcitorul aromat cu lamaie vreo zece minute pana si-au dublat volumul (compozitia nu creste in volum  ca si cand folosim zahar, zaharul avand si rol in stabilizarea spumei). Am adaugat laptele si am mixat in continuare, apoi am cernut deasupra faina amestecata cu praful de copt si am incorporat-o usor cu spatula. Am adaugat apoi, pe rand, untul topit si racit, zeama de lamaie si uleiul de masline si le-am incorporat.

Cand a fost copt aluatul fraged, am scos tava din cuptor si am turnat deasupra compozitia de blat. Am pus tava din nou la cuptor si am mai copt 20 de minute, pana blatul a trecut testul scobitorii (o scobitoare introdusa in blat, iese curata fara urme de aluat necopt). Am desprins cu un cutit blatul de marginea tavii, apoi l-am scos din tava si l-am lasat pe un gratar sa se raceasca.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Am facut sosul de capsuni cu busuioc. Am spalat capsunile, le-am zdrobit usor cu furculita, le-am amestecat cu indulcitorul Green Sugar si zema de lamaie si le-am pus pe foc mic la fiert. Am amestecat din cand in cand sa se topesca indulcitorul si capsunile sa-si lase zeama.

Am spalat frunzele de busuioc si le-am tocat marunt. Am desfacut amidonul cu doua linguri de apa rece.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Dupa ce au fiert capsunile vreo 5 minute, am aduagat amidonul desfacut si am amestecat pana s-a legat sosul si fructele au devenit din nou lucioase. Am adaugat busuiocul maruntit si am luat sosul de pe foc. L-am lasat sa se raceasca.

Cand toate au fost reci si bavareza congelata, am asamblat tarta.

Am pus pe un platou blatul. Am scos bavareza din inelul de tort (deocamdata doar din inel pentru ca am nevoie de el) si am pus-o din nou in congelator. Am pus inelul inchis in mijlocul blatului si am turnat in interiorul lui sosul de capsuni cu busuioc. Am pus blatul cu sos la frigider.

Intr-o craticioara am amestecat praful de Tort-Gelee cu 200ml sirop in care a fiert rubarba, adaugat tot cate putin, conform instructiunilor de pe plic. Daca nu va ajunge siropul, completati cu apa (eu am completat cu suc de rubarba). Am lasat craticioara deoparte.

Am scos bavareza din congelator, am indepartat foliie, am taiat surplusul de fasii de rubarba de pe margini si am pus-o cu rubarba in sus pe fundul unei cratite de 18 cm diametru (ca si bavareza) asezata pe o farfurie. Acum am pus craticioara cu Tort-Gelee pe foc mic si am fiert-o 1 minut amestecand continuu in ea. Am luat-o de pe foc, am lasat-o jumatate de minut sa se racoreasca si am glasat cu ea bavareza.

Am scos blatul de la frigider, am luat inelul care tinea sosul de capsuni si am pus bavareza peste sosul de capsuni. Am curatat surplusul de sos care a iesit de sub bavareza si am pus tarta la frigider.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Pentru definitivarea decorului, am mixat jumatate de minut smantana pentru frisca impreuna cu mascarponele si cateva picaturi de extract de vanilie, le-am pus intr-un pos cu dui rotund de 9mm si am facut apoi moturi pe marginea tartei. Intre ele am pus cate o jumatate de capsuna. Pe fiecare mot de frisca am pus cate o frunzulita de busuioc.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Tarta se serveste rece, de la frigider. Pentru a o putea taia felii, avem nevoie de un cutit cu lama subtire foarte-foarte ascutit sau chiar o lama. Fasiile de rubarba au fibre foarte rezistente si se taie greu.

Am servit acest dulce fara zahar cu un Ice Tea de rubarba indulcit de asemenea cu Green Sugar. Este o bautura foarte simplu de facut, racoritoare, usor acrisoara, aromata si sanatoasa.

Pentru 800ml de Ice Tea de rubarba avem nevoie de:

  • 1 litru de apa
  • 4 tije de rubarba
  • coaja de la jumatate de lamaie
  • 4 lingurite indulcitor Green Sugar (sau dupa gust)

Cum am facut:

Am spalat tijele de rubarba si le-am taiat capetele, apoi am taiat tijele in bucatele de 2-3cm lungime. Am fiert 30 de minute apa impreuna cu bucatile de rubarba si coaja de la jumatate de lamaie, apoi am strecurat sucul si l-am lasat sa se raceasca, inclusiv la frigider.

Ice-Tea de rubarba

L-am turnat in pahare si l-am indulcit cu Green Sugar dupa gust (eu am pus o lingurita de indulcitor la 200ml suc). Am decorat cu o capsuna si o frunza de busuioc. Se serveste cu cuburi de gheata.

Tarta entremet cu capsuni lamai si busuioc

Este cel mai lung articol de pe blog de pana acum. Sper ca nu v-am plictisit…

Spor la prajiturit!

Si,nu uitati, daca va place reteta, sa ma sustineti cu un like sau share! Va multumesc!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Tarta-entremet cu capsuni, lamaie si busuioc

Adaugă un comentariu: